Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zlatorudná chalupa v Suché Rudné se dočkala záchrany díky nadšení nových majitelů, dobrovolníků a přátel

Bruntál |  | Jesenický expres

Před více než sto lety si nechal továrník a podnikatel v textilnictví Alois Plischke v podhůří Jeseníků postavit dům, kterému se tehdy říkalo Plischkeho vila. Po poválečné konfiskaci objekt připadl Lesům České republiky jako bydlení pro lesníky. Byl bohužel téměř neudržován a chátral. Teprve noví majitelé se pustili do jeho záchrany.

Název dali chalupě právě manželé Foltysovi podle regionu, ve kterém se stavba nachází a kde se odedávna těžilo zlato a další rudy.

Renáta Foltysová, spolumajitelka: „Zlatorudná chalupa je náš výmysl, protože se v téhle oblasti těžilo dlouho zlato. To zlato se tady těžilo podle dochovaných archeologických nálezů už 1500 let před naším letopočtem. Ty pozůstatky jsou tady úplně všude. Je tady spoustu štol, jsou tady rýžoviště a do dneška tady jezdí amatéři hledat nějaký zlatý prach.“

Chalupa byla po převzetí již ve velmi zchátralém stavu a pro její záchranu bylo potřeba mnoho práce.

Renáta Foltysová, spolumajitelka: „Chtěli jsme začít u fasády a u oken, chtěli jsme ty okna udělat tak, aby se podobaly co nejvíce těm původním. No a pokračovalo to přes střechu, stěny, podlahy, kompletní nové rozvody vody, elektriky, odpadů jako všeho, takže z původní chaloupky zůstaly zachovány pouze nosné trámy a potom ty krásné prvky, které byly dochované.“

Během záchranných prací nacházeli stavebníci také četné pozůstatky minulosti.

Renáta Foltysová, spolumajitelka: „A byly to kameny označené, po kterých jsme se pídili, jaký mají význam a po jejich symbolech, což se nám tedy podařilo asi rozluštit. A jsou to kameny, které značily hranice panství německých rytířů. Myslím že jsme našil vzkaz stavebníka, zakopaný tady ve zdi, byl to krásný nápis, ten taky bude zakomponovaný tady do interiéru.“

Našel se tady také původní nábytek nebo třeba zahradní koupelna.

Renáta Foltysová, spolumajitelka: „Je to sprcha, kterou jsme našil zazděnou ve střeše. Ta sprcha se vyráběla někdy v letech 1915 až 1925, předpokládáme, že to byla původní koupelna, no tak my jsme z ní udělali novodobou koupelnu."

Práce, které na chalupě probíhaly a probíhají by se neobešly bez obětavé pomoci dobrovolníků, přátel i rodičů.

Renáta Foltysová, spolumajitelka: „Zrovna dneška děvčata pracovaly na oknech, protože ty dřevěné okna potřebují speciální péči a ostatní se věnují kamenné zdi, která vlastně je podpůrná zeď a dělají se kamenné chodníky ze zdejších kamenů."
Iva Glabazňová, dobrovolnice: „No já jsem tady poprvé. My jsme přijeli včera ráno a vlastně jsme akorát do dneška. A proče sem jezdíme? Protože kamarádka potřebovala pomoc s tím, že vlastně je to v přírodě, takže se tak spojilo příjemné s užitečným. Je tu krásně, je tu nádherně.“
Tereza Foltysová, dcera: „Tak dneska jsme pomáhali v kuchyni a šli jsme se projít do lesa. Jo, ny kyselce jsme byli pro živou vodu. Jo, mám ji tady.“

Nedaleký pramen železité kyselky je také zdejším lákadlem pro turisty a návštěvníky.

Renáta Foltysová, spolumajitelka: „Všechny návštěvy u nás na chalupě to mají povinné se tam jet podívat, protože pramen je léčivý, je velice chutný, podle pověstí by měl léčit trudnomyslnost, zažívací potíže a snad by měl pomáhat i na srdce.“

I přes probíhající práce už noví obyvatelé pořádají četná tematická setkání milovníků bylinek, zdravé stravy či kosmetiky a chystají další plány pro využití chalupy. Už v létě plánují u chalupy cyklistické kempy i pobyt pro rodiče s dětmi, zaměřený na keramiku, odborné přednášky či rýžování zlata.

Nahlásit chybu


K tématu

Majitelé s dobrovolníky společně zachránili a rekonstruují zlatorudnou chalupu v Suché Rudné

9. května 2024 15:18 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Před více než sto lety si nechal továrník a podnikatel v textilnictví Alois Plischke v podhůří Jeseníků postavit dům, kterému se tehdy říkalo Plischkeho vila. Po poválečné konfiskaci objekt připadl Lesům České republiky jako bydlení pro lesníky. Byl bohužel téměř neudržován a chátral. Teprve noví majitelé se pustili do jeho záchrany.

Děvčata i trenér Ju Jitsu přivezli do Frýdku-Místku 7 medailí z mistrovství světa

18. prosince 2023 16:16 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

3 zlaté, jedna stříbrná a tři bronzové medaile. To je velkolepý úspěch dvou mladých dívek a jejich trenéra z frýdecko-místecké Akademie japonského Ju Jitsu. Tým totiž přivezl tyto medaile z mistrovství světa v Lotyšsku.

Mažoretky Clariss Frýdek-Místek přivezly medaile z Mistrovství ČR v mažoretkovém sportu

Mažoretky Clariss Frýdek-Místek mají za sebou účast na Mistrovství České republiky v mažoretkovém sportu. Početná výprava bojovala v téměř všech kategoriích, a nakonec vybojovala několik stříbrných i bronzových medailí.


Z Barcelony šli i pro handicapovanou Natálku pěšky 2 350 kilometrů

Dva kamarádi z Nového Jičína, kteří se rozhodli překonat sami sebe, vyrazili pěšky z Barcelony zpět domů. Teď už jsou v cíli. 2 350 kilometrů za 75 dní zdolali i pro handicapovanou Natálku.

Janovičtí si užili Den obce, hosty byli Kristína a Buty

Ve sportovním areálu v Janovicích se 1. června konal Den obce. Program byl sestaven pro všechny věkové kategorie. Na podiu vystoupili místní školáci, folklorní soubor i pozvaní hosté.

Na Den dětí se v Těrlicku konaly letní sportovní hry

Na hřišti v centru Těrlicka a v jeho okolí se konaly další letní sportovní hry. Spojené byly i se Dnem dětí.

Na Myslíku pořádali tradiční odpoledne pro děti

Den dětí patřil na Myslíku už tradičně zábavě pro celé rodiny. Nechyběly soutěže a malé i velké potěšila dakarská tatra.

Na florbalový turnaj v Hlučíně přijely týmy z Polska i Slovenska

Odborné učiliště a Praktická škola v Hlučíně pořádala florbalový turnaj. Mezinárodní podnik byl primárně určen pro žáky středních škol zařazených do speciálního vzdělávání.

V Karviné otevřeli nové dopravní hřiště, sloužit bude školám i veřejnosti

Nové dětské dopravní hřiště bylo slavnostně otevřeno. Děti tady najdou vše, co potřebují k získání praktických dovedností a znalostí týkající se bezpečnosti v silničním provozu. V reportáži se dozvíte podrobnosti k jeho užívání veřejností.

Městská policie ocenila své nejlepší a věrné pracovníky za rok 2023

Městská policie ocenila své pracovníky za věrnou službu, tedy ty, kteří v uniformě se znakem Nového Jičína strávili 20, 25 a 30 let. Současně vyhlásila nejlepší zaměstnance za rok 2023.

V Ostravě-Porubě vykvete 14 květinových luk. Novinkou jsou louky na Hl. třídě a u Oblouku

31. května 2024 15:22 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Porubě začal výsev květinových luk. První z nich Poruba vysela už v roce 2021 na Francouzské ulici a okamžitě se stala fenoménem. Od té doby jich každým rokem přibývá.

Hravá angličtina otestovala žáky dvanácti základních škol

31. května 2024 16:55 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Rekordní počet dvanácti škol se zapojil do letošního ročníku soutěže v anglickém jazyce, kterou pořádá Základní škola Butovická. Jazykové znalosti v ní žáci prověřují zábavnou formou, včetně různých kvízů a křížovek.

MP v Havířově uspořádala pro děti Den otevřených dveří, připojily se ostatní složky IZS

31. května 2024 14:20 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Městská policie v Havířově ve spolupráci s profesionálními hasiči a státní policií připravila ke Dni dětí tradiční Den otevřených dveří. Ten však trval po celé tři dny, během kterého areál navštívilo přes tisíc dětí.


Výluka provozu Bruntálského wellness centra potrvá do 27. června

26. května 2024 11:14 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Bruntálské wellness centrum oslaví v příštím roce již 15 let svého provozu. Za tuto dobu zde již došlo k opotřebení a poškození některých částí, které by mohlo ohrožovat zdraví návštěvníků. Provozující Technické služby města proto přistoupily k měsíční výluce provozu centra.

Bruntálské wellness centrum čeká měsíční výluka od 1. do 27. června, nutná k opravě poškozených míst

23. května 2024 18:10 | Bruntál | Karel Soukop

Bruntálské wellness centrum oslaví v příštím roce již 15 let svého provozu. Za tuto dobu zde již došlo k opotřebení a poškození některých částí, které by mohlo ohrožovat zdraví návštěvníků. Provozující Technické služby města proto přistoupily k měsíční výluce provozu centra.

V Bruntále proběhlo již druhé Mistrovství ČR v Nordic Walking

19. května 2024 18:09 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Nordic Walking vznikl původně ve Finsku a v posledních letech se masivně šíří po celém světě. V Bruntále proběhlo již druhé Mistrovství ČR.

Více než 600 motorek zaplnilo centrum Bruntálu na tradičním Motorkářském vítání jara

13. května 2024 12:24 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

648. To je přesný počet motorek, které zaplnily náměstí a centrum Bruntálu. 15. ročník motorkářského Vítání jara přilákal davy zájemců a obdivovatelů strojů různých druhů a typů na dvou, třech i čtyřech kolech.

V Bruntále probíhá v současnosti několik velkých staveb a investic, další se chystají

5. května 2024 19:42 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

V Bruntále právě probíhá několik staveb a investičních akcí najednou a letos přibudou další. V současnosti na stavbu lokality Za mlékárnou navazuje stavba nového sportoviště. Dokončuje se rekonstrukce silničního napojení u rybníka, oprava silnice na Žlutý kopec a oprava autobusového nádraží.

Akce Ukliďme Česko se v Bruntále setkala se zájmem účastníků i přes chladné a deštivé počasí

2. května 2024 15:31 | Bruntál | Karel Soukop

I přes nepříznivé dubnové počasí proběhla v Bruntále každoroční akce Ukliďme Česko. Účastnili se jí jednotlivci, malé kolektivy i skupiny ze škol a jiných organizací. Na stanovištích po celém městě dostali vybavení a vybrali si lokalitu, kterou půjdou uklízet.

Zlatorudná chalupa v Suché Rudné se dočkala záchrany díky nadšení nových majitelů, dobrovolníků a přátel
Vydáno 29. dubna 2024 19:39, Bruntál, Karel Soukop
Před více než sto lety si nechal továrník a podnikatel v textilnictví Alois Plischke v podhůří Jeseníků postavit dům, kterému se tehdy říkalo Plischkeho vila. Po poválečné konfiskaci objekt připadl Lesům České republiky jako bydlení pro lesníky. Byl bohužel téměř neudržován a chátral. Teprve noví majitelé se pustili do jeho záchrany.

Název dali chalupě právě manželé Foltysovi podle regionu, ve kterém se stavba nachází a kde se odedávna těžilo zlato a další rudy.

Renáta Foltysová, spolumajitelka: „Zlatorudná chalupa je náš výmysl, protože se v téhle oblasti těžilo dlouho zlato. To zlato se tady těžilo podle dochovaných archeologických nálezů už 1500 let před naším letopočtem. Ty pozůstatky jsou tady úplně všude. Je tady spoustu štol, jsou tady rýžoviště a do dneška tady jezdí amatéři hledat nějaký zlatý prach.“

Chalupa byla po převzetí již ve velmi zchátralém stavu a pro její záchranu bylo potřeba mnoho práce.

Renáta Foltysová, spolumajitelka: „Chtěli jsme začít u fasády a u oken, chtěli jsme ty okna udělat tak, aby se podobaly co nejvíce těm původním. No a pokračovalo to přes střechu, stěny, podlahy, kompletní nové rozvody vody, elektriky, odpadů jako všeho, takže z původní chaloupky zůstaly zachovány pouze nosné trámy a potom ty krásné prvky, které byly dochované.“

Během záchranných prací nacházeli stavebníci také četné pozůstatky minulosti.

Renáta Foltysová, spolumajitelka: „A byly to kameny označené, po kterých jsme se pídili, jaký mají význam a po jejich symbolech, což se nám tedy podařilo asi rozluštit. A jsou to kameny, které značily hranice panství německých rytířů. Myslím že jsme našil vzkaz stavebníka, zakopaný tady ve zdi, byl to krásný nápis, ten taky bude zakomponovaný tady do interiéru.“

Našel se tady také původní nábytek nebo třeba zahradní koupelna.

Renáta Foltysová, spolumajitelka: „Je to sprcha, kterou jsme našil zazděnou ve střeše. Ta sprcha se vyráběla někdy v letech 1915 až 1925, předpokládáme, že to byla původní koupelna, no tak my jsme z ní udělali novodobou koupelnu."

Práce, které na chalupě probíhaly a probíhají by se neobešly bez obětavé pomoci dobrovolníků, přátel i rodičů.

Renáta Foltysová, spolumajitelka: „Zrovna dneška děvčata pracovaly na oknech, protože ty dřevěné okna potřebují speciální péči a ostatní se věnují kamenné zdi, která vlastně je podpůrná zeď a dělají se kamenné chodníky ze zdejších kamenů."
Iva Glabazňová, dobrovolnice: „No já jsem tady poprvé. My jsme přijeli včera ráno a vlastně jsme akorát do dneška. A proče sem jezdíme? Protože kamarádka potřebovala pomoc s tím, že vlastně je to v přírodě, takže se tak spojilo příjemné s užitečným. Je tu krásně, je tu nádherně.“
Tereza Foltysová, dcera: „Tak dneska jsme pomáhali v kuchyni a šli jsme se projít do lesa. Jo, ny kyselce jsme byli pro živou vodu. Jo, mám ji tady.“

Nedaleký pramen železité kyselky je také zdejším lákadlem pro turisty a návštěvníky.

Renáta Foltysová, spolumajitelka: „Všechny návštěvy u nás na chalupě to mají povinné se tam jet podívat, protože pramen je léčivý, je velice chutný, podle pověstí by měl léčit trudnomyslnost, zažívací potíže a snad by měl pomáhat i na srdce.“

I přes probíhající práce už noví obyvatelé pořádají četná tematická setkání milovníků bylinek, zdravé stravy či kosmetiky a chystají další plány pro využití chalupy. Už v létě plánují u chalupy cyklistické kempy i pobyt pro rodiče s dětmi, zaměřený na keramiku, odborné přednášky či rýžování zlata.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/bruntalsko/bruntal/11000042810/zlatorudna-chalupa-v-suche-rudne-se-dockala-zachrany-diky-nadseni-novych-majitelu-dobrovolniku-a-pratel