Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Školáci z Frýdku-Místku zaznamenávali vzpomínky pamětníků pro projekt Příběhy 20. století

Frýdek-Místek |

Žáci vybraných základních škol z Frýdku-Místku se zapojili do projektu Příběhy našich sousedů. Jednotlivé týmy měly za úkol vyzpovídat pamětníky druhé světové války, období 50. let nebo normalizace. Výsledky své práce pak představily na společné prezentaci.

Marie Burkotová, pamětnice: "Jsem Marie Burkotová, narodila jsem se 21. 7. 1923. To byla jiná doba. Byli lidé poctiví a všechno bylo dobře. Jak přijel pan prezident Masaryk, tak jsme zpívali takové písničky. Neseme věnečky do Prahy, věnečky tatíčkovi. To jsem už chodila do školy."

Tak začíná jedna z devíti zpovědí, které postupně zpracovali žáci osmých a devátých tříd zapojení do letošního projektu Příběhy našich sousedů. V Rytířském sále frýdeckého zámku se sešlo devět týmů, pět bylo přímo z Frýdku-Místku.

František Graclík, žák 8. třídy, Základní škola Frýdek-Místek: "Zapojil jsem se do toho, protože dějepis mě baví. Paní učitelka sháněla lidi, tak jsem se přihlásil."

Hlavním úkolem bylo s pamětníky natočit rozhovor, který může být použit do rozhlasového pořadu Příběhy 20. století.

Barbara Konderlová, koordinátorka projektu Příběhy našich sousedů: "Krom toho mají ty děti za úkol to zpracovat buď jako videoreportáž, animovaný film, rozhlasovou reportáž, případně komiks. V tom jich podporujeme, učíme je, jak to mohou zpracovat a také jim nabízíme workshopy, jak vůbec takové pamětníky vyzpovídat. Celé to končí dneškem, závěrečnou slavnostní prezentací. Takže se děti učí i prezentovat."

Pamětníci všech generací žákům zavzpomínali na různé události. Například na životickou tragédii z druhé světové války, potravinové lístky nebo sovětská okupační vojska.

Marta Němcová, pamětnice: "Přišla jsem ke Slezanu a tam stál tank, vojáci se samopaly a nepustili nás vůbec do zaměstnání. Tak já jsem trochu ještě rusky mluvila, tak jsme se s nimi dohadovali, ať nás pustí a oni řekli, že nás nepustí, že až přijde velitel. Přišel velitel, tak ten nás pustil, ale stejně jsme pracovali a mezi námi pořád chodili vojáci se samopaly, po dvoře. No bylo to hrozné."
Marie Doležalová, pamětnice: "Matka ukrojila chleba a zamkla. K večeři krajíček chleba nebo ke snídani a chleba byl zamčený. Vzali vůz a šli jsme sbírat mrtvé mezi brambořištěm. Po poli se hledali mrtví vojáci, to bylo strašné."
Barbara Konderlová, koordinátorka projektu Příběhy našich sousedů: "Děláme to hlavně kvůli dětem, aby poznaly historii trošku jinak. Protože když se seznámí s nějakým poutavým příběhem, tak tu historii potom vnímají úplně jinak. A děláme to i proto, aby ty dvě generace se nějak protnuly. Jak těch starších, tak těch mladších. Aby se vzájemně nějak respektovaly. A myslím, že toto je vždycky taková přidaná hodnota toho projektu."
Leona Sárkőziová (ANO), náměstkyně primátora Frýdku-Místku: "Já si myslím, že je to velmi zajímavé, kdy naše děti se setkávají s těmi seniory, pamětníky, kdy získávají informace o tom, jak žili, jaké prožili mládí. A všechny tady tyto věci zaznamenávají. Myslím si, že je to hodně poučí, zjistí, jaké jsou jejich priority. Tenkrát byly v tom životě. Dneska už je to úplně všechno jinak."

Žáci zároveň získali za prezentace ocenění a drobné dárky.

Nahlásit chybu


K tématu

Přehlídka historických aut z Veteran Rally Ostrava uchvátila i Frýdek-Místek

29. května 2023 12:54 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Desítky krásných veteránů zaplnily o víkendu během své zastávky Zámecké náměstí ve Frýdku-Místku. Vozy převážně značky Tatra, ale i dalších, přišly obdivovat davy nadšenců. Měla zde totiž zastávku každoroční Veteran Rally Ostrava.

Historické slavnosti ve Frýdku-Místku lákají na setkání českého krále s polským knížetem

10. srpna 2023 14:37 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

I letos zažije Frýdek-Místek Historické slavnosti, které představí důležitou událost našich dějin. Návštěvníci si opět vychutnají prázdninovou romantiku rytířů, králů i kejklířů. Tématem letošních slavností je Setkání českého krále Přemysla Otakara II. A opolského knížete Vladislava.

Historické slavnosti ve Frýdku-Místku přivítaly českého krále a polského knížete

14. srpna 2023 11:42 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Do Frýdku-Místku přijel český král Přemysl Otakar II. a opolský kníže Vladislav. Společně zde stanovili hranici mezi Moravou a Slezskem – piastovským opolským knížectvím podél toku řeky Ostravice. To bylo téma letošních historických slavností, které si nenechaly ujít davy návštěvníků.


V Opavě byl nalezen mincovní poklad. Jde o nejvýznamnější nález v MSK za posledních 100 let

Včera 23:45 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě byl nalezen mincovní poklad. Jde o nejvýznamnější nález na území dnešního Moravskoslezského kraje za posledních 100 let. Jedinečný je zejména množstvím zlatých mincí, stavem dochování a vzácností některých exemplářů.

Senioři na přednášce rozplétali záludnosti sociálních sítí

Zorientovat se v nárůstu informací, které nás atakují prostřednictvím sociálních sítí. To je cíl přednášek, které se konají v novojičínské městské knihovně. Zacíleny jsou na seniory. Pomohly jim například rozklíčovat, jak se tyto informace šíří.

Policisté zakročili proti mladíkovi, který si vykračoval poblíž šampionátu s kuličkovým samopalem

Včera 13:54 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Jak postupují policisté proti podezřelému s dlouhou střelnou zbraní si mohl na vlastní kůži vyzkoušet 18letý mladík z Ostravy. Nedaleko haly, kde se právě odehrává hokejové mistrovství světa, procházel s airsoftovou maketou samopalu.

Budoucí zdravotníci skládali praktické maturitní zkoušky

Včera 10:41 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Studenti středních zdravotnických škol skládali praktické maturitní zkoušky v Nemocnici Třinec.

Policisté zachránili život opilého muže, kterého doma málem udusila spálená večeře

Včera 10:13 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Dvojice ostravských policistů vyjela 14. května večer k zásahu do Opletalovy ulice v Porubě, kde lidé ohlásili kouř vycházející z jednoho bytu.

Na Lodičkách v Karviné se konal triatlon Boženy Němcové. Jednou z disciplín bylo veslování

18. května 2024 16:52 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Volnočasový areál Lodičky patřil na jeden den sportovním nadšencům. Konal se tady netradiční triatlon. Jednou z jeho disciplín bylo veslování, podívejte se na reportáž.

Školáci navrhovali, co v Ostravě zlepšit. Diskutoval s nimi starosta centrálního obvodu

Školáci v centru Ostravy dostali otázku, co by ve svém městě zlepšili. Z námětů pak vzešla beseda se starostou centrálního obvodu, který se dětem snažil na jejich otázky osobně odpovědět. Zajímala je hlavně čistota, bezpečí nebo možnosti volnočasového vyžití.

Světlo a kořeny novojičínského rodáka na Staré poště

Stará pošta nabízí v květnu výstavu všestranného výtvarníka, novojičínského rodáka, Antonína Gavlase. Její název “Kořeny světla” odkazuje na jeho rodiště a na hlavní princip jeho tvorby.

V Karviné zkrášlují další veřejná prostranství, proměnou projde několik míst ve městě

18. května 2024 9:39 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

V Karviné zkrášlují další veřejná prostranství. Po náměstíčku u Permonu a velké proměny prostoru u obchodního domu v centru města přišlo na řadu náměstíčko Gagarina a také plocha poblíž ulice Nedbalova. V současné době se už také připravuje proměna prostranství U Skleníku v Karviné-Ráji.

V Karviné už potřetí ocenilo vedení města na zámku Fryštát osobnosti ve zdravotnictví

17. května 2024 13:28 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Vedení Karviné se rozhodlo udělit Pamětní list Rady města Karviné osobnostem ve zdravotnictví. Vybráni byli ti, kteří svou práci dělají zodpovědně, s velkým nasazením a mimořádným rozsahem odborných aktivit.

Vrátní

Sviadnov Nástup: od 20. května 2024 od 25 000 do 32 000 Kč/měsíc

Žáci ZŠ Komenského z Frýdlantu nad Ostravicí předvedli rodičům chemické a fyzikální pokusy

Odpoledne plné chemických a fyzikálních pokusů si připravili žáci ZŠ Komenského ve Frýdlantě nad Ostravicí. Své dovednosti předvedli rodičům, které do školy pozvali u příležitosti Dne rodiny.

Školáci předvedli rodičům různé chemické a fyzikální pokusy

Odpoledne plné chemických a fyzikálních pokusů si připravili žáci ZŠ Komenského ve Frýdlantě nad Ostravicí. Své dovednosti předvedli rodičům, které do školy pozvali u příležitosti Dne rodiny.

TIC Frýdek-Místek připravilo nové cesty k poznání historie textilního průmyslu

Turistické informační centrum Frýdek-Místek otevírá další nové cesty k poznání historie textilního průmyslu. Opět probíhají oblíbené jízdy historickým autobusem s návštěvou bývalých textilních areálů. Připravena je také nová trasa, která propojí historické památky s moderními prvky.

Začala rekonstrukce prostoru před Kulturním domem Frýdek

Začala dlouho očekávaná rekonstrukce prostoru před bývalým Kulturním domem Válcoven plechu. Místo získá novou dlažbu, stromové aleje i podzemní retenční nádrže. Práce potrvají zhruba do konce roku a vyjdou na necelých 23 milionů korun.

Protidrogový vlak si ve Frýdku-Místku prohlédlo na 900 návštěvníků

Ve Frýdku-Místku se opět zastavil protidrogový vlak Revolution train. Ten interaktivní a unikátní formou představuje dětem i dospělým problematiku drogově závislých. Cílem projektu je ukázat, co se s člověkem stane, pokud propadne drogám.

Školní jarmark učil děti finanční gramotnosti, předvedly se i na “Kumštplace”

15. května 2024 11:10 | Čeladná | Petra Dorazilová | Čeladenský miniexpres

Pestrý sortiment výrobků nabídl jarmark, který se konal v Základní škole Čeladná, a to ve spolupráci s klubem rodičů této školy.

Školáci z Frýdku-Místku zaznamenávali vzpomínky pamětníků pro projekt Příběhy 20. století
Vydáno 29. června 2023 12:10, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Žáci vybraných základních škol z Frýdku-Místku se zapojili do projektu Příběhy našich sousedů. Jednotlivé týmy měly za úkol vyzpovídat pamětníky druhé světové války, období 50. let nebo normalizace. Výsledky své práce pak představily na společné prezentaci.

Marie Burkotová, pamětnice: "Jsem Marie Burkotová, narodila jsem se 21. 7. 1923. To byla jiná doba. Byli lidé poctiví a všechno bylo dobře. Jak přijel pan prezident Masaryk, tak jsme zpívali takové písničky. Neseme věnečky do Prahy, věnečky tatíčkovi. To jsem už chodila do školy."

Tak začíná jedna z devíti zpovědí, které postupně zpracovali žáci osmých a devátých tříd zapojení do letošního projektu Příběhy našich sousedů. V Rytířském sále frýdeckého zámku se sešlo devět týmů, pět bylo přímo z Frýdku-Místku.

František Graclík, žák 8. třídy, Základní škola Frýdek-Místek: "Zapojil jsem se do toho, protože dějepis mě baví. Paní učitelka sháněla lidi, tak jsem se přihlásil."

Hlavním úkolem bylo s pamětníky natočit rozhovor, který může být použit do rozhlasového pořadu Příběhy 20. století.

Barbara Konderlová, koordinátorka projektu Příběhy našich sousedů: "Krom toho mají ty děti za úkol to zpracovat buď jako videoreportáž, animovaný film, rozhlasovou reportáž, případně komiks. V tom jich podporujeme, učíme je, jak to mohou zpracovat a také jim nabízíme workshopy, jak vůbec takové pamětníky vyzpovídat. Celé to končí dneškem, závěrečnou slavnostní prezentací. Takže se děti učí i prezentovat."

Pamětníci všech generací žákům zavzpomínali na různé události. Například na životickou tragédii z druhé světové války, potravinové lístky nebo sovětská okupační vojska.

Marta Němcová, pamětnice: "Přišla jsem ke Slezanu a tam stál tank, vojáci se samopaly a nepustili nás vůbec do zaměstnání. Tak já jsem trochu ještě rusky mluvila, tak jsme se s nimi dohadovali, ať nás pustí a oni řekli, že nás nepustí, že až přijde velitel. Přišel velitel, tak ten nás pustil, ale stejně jsme pracovali a mezi námi pořád chodili vojáci se samopaly, po dvoře. No bylo to hrozné."
Marie Doležalová, pamětnice: "Matka ukrojila chleba a zamkla. K večeři krajíček chleba nebo ke snídani a chleba byl zamčený. Vzali vůz a šli jsme sbírat mrtvé mezi brambořištěm. Po poli se hledali mrtví vojáci, to bylo strašné."
Barbara Konderlová, koordinátorka projektu Příběhy našich sousedů: "Děláme to hlavně kvůli dětem, aby poznaly historii trošku jinak. Protože když se seznámí s nějakým poutavým příběhem, tak tu historii potom vnímají úplně jinak. A děláme to i proto, aby ty dvě generace se nějak protnuly. Jak těch starších, tak těch mladších. Aby se vzájemně nějak respektovaly. A myslím, že toto je vždycky taková přidaná hodnota toho projektu."
Leona Sárkőziová (ANO), náměstkyně primátora Frýdku-Místku: "Já si myslím, že je to velmi zajímavé, kdy naše děti se setkávají s těmi seniory, pamětníky, kdy získávají informace o tom, jak žili, jaké prožili mládí. A všechny tady tyto věci zaznamenávají. Myslím si, že je to hodně poučí, zjistí, jaké jsou jejich priority. Tenkrát byly v tom životě. Dneska už je to úplně všechno jinak."

Žáci zároveň získali za prezentace ocenění a drobné dárky.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000037977/skolaci-z-frydkumistku-zaznamenavali-vzpominky-pametniku-pro-projekt-pribehy-20-stoleti