Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

MŠ Barevný svět ve Frýdku-Místku zapojila rodiče do života ve školce

Frýdek-Místek |

Mateřská škola Barevný svět ve Frýdku-Místku se zapojila do inovativního vzdělávání. V rámci toho se tady zaměřili na propojení školky a rodiny. Pravidelně tak zapojovali rodiče do dění ve školce a zároveň spolu vymýšleli různé společné aktivity. Všichni si projekt velmi chválí a školka v něm chce dál pokračovat.

Všichni za jeden provaz. To je název projektu, který si vytvořila jedna ze tříd Mateřské školky Barevný svět v rámci inovativního vzdělávání. Cílem bylo pravidelně zapojovat rodiče do dění ve školce.

Mária Steculová, učitelka MŠ Barevný svět: "V rámci naší třídy jsme se rozhodli zaměřit na spolupráci s rodiči. Na spolupráci školky a rodiny jako takové. Stmelit ty vztahy a podpořit rozvoj dětí už od útlého věku. Scházeli jsme se jednou měsíčně. S rodiči v odpoledních hodinách, kdy jsme rodičům ukazovali, jak pracujeme s dětmi. Děti se měly možnost vyjádřit. Rodiče měli možnost pozorovat své dítě třeba v souvislosti s jinými dětmi. Vidět, co zvládá, v čem má rezervy, v čem by se ještě dalo zapracovat."

Škola rodiče učila, jak mohou s dětmi relaxovat nebo jak pochopit jejich smýšlení a chování.

Anketa rodiče: 1.) "Bylo to super, vždycky to bylo fajn. Věnovali jsme se těm dětem. Vždycky byla nějaká akce, nějaké téma a bylo to fakt výborné. Za naši rodinu jsme si nenechali nic ujít, ani jednu akci. Protože jde o naše dítě a paní učitelky fakt jsou skvělé a výborné. A opravdu každé odpoledne bylo něčím zvláštní a bylo to fakt opravdu super. Bylo to jako mezi přáteli, a ne ve školce." 
Anketa rodiče: 2.) "Ten projekt mi ukázal, jak se dá krásně potkávat odpoledne ve volném čase v příjemném prostředí, kdy připravovali pro děti různé aktivity společně s rodiči. Naposledy, co si pamatuju, tak jsme grilovali venku nebo opékali a děti běhaly po zahradě, která je tady velká, takže všecko dobré, super."
Anketa rodiče 3.) "Hodnotím to jako úžasnou věc, protože nás to opravdu, i rodiče, opravdu moc stmelilo, i s učitelkami jsme navázali úplně jiný vztah, kontakt, bylo to úplně úžasné. Učitelky jsou prostě, snad nejlepší, co znám, opravdu."
Mária Steculová, učitelka MŠ Barevný svět: "Projekt hodnotím velice kladně. Mám pocit, že se konečně podařilo stmelit opravdu rodinu a školku dohromady, že nejsme dva oddělené subjekty. Když chceme děti vychovávat spolu, tak jak to je nastaveno. A chceme, aby ta výchova měla nějaký smysl, někam vedla, tak musíme spolupracovat a musíme jít stejně na to dítě. Tak, aby dítě bylo spokojeno, rodič, i my."

Mateřská školka Barevný svět má tři budovy s osmi třídami. Zajímavostí je, že čtvrtinu pedagogů tvoří učitelé. V projektu inovativního vzdělávání chce školka dál pokračovat.

Nahlásit chybu


K tématu

O děti se zdravotními problémy pečuje unikátní školka ve Frýdku-Místku už 30 let

8. června 2023 14:14 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Mateřská školka se zdravotnickou péčí ve Frýdku-Místku letos slaví 30 let. Starají se tady o děti různě imunitně oslabené, alergiky, děti s diabetem a další. Za celou dobu fungováním prošlo zařízením na 2 000 dětí. Koncept propojení školky a zdravotnického stacionáře je v České republice ojedinělý.

Mateřská školka Barevný svět ve Frýdku-Místku pasovala děti na školáky

22. června 2023 16:04 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Po prázdninách půjdou do prvních tříd, a tak jim ve školce připravili loučení ve velkém stylu. Mateřská škola Barevný svět ve Frýdku-Místku zorganizovala pasování na školáky. Akci přihlíželi rodiče a děti dostaly na cestu také plno dárků.

Učitelé ze základních škol se školí pro projekt Frýdek-Místek ve 3D realitě

9. října 2023 11:20 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Frýdek-Místek ve 3D realitě. To je název projektu, v rámci kterého by měly získat základní školy ve městě dotaci 35 milionů korun na moderní vybavení IT učeben. Učitelé se už na práci s tímto vybavením připravují. Absolvují totiž školení u středoškolských kolegů.


Policisté zakročili proti mladíkovi, který si vykračoval poblíž šampionátu s kuličkovým samopalem

Včera 13:54 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Jak postupují policisté proti podezřelému s dlouhou střelnou zbraní si mohl na vlastní kůži vyzkoušet 18letý mladík z Ostravy. Nedaleko haly, kde se právě odehrává hokejové mistrovství světa, procházel s airsoftovou maketou samopalu.

Budoucí zdravotníci skládali praktické maturitní zkoušky

Včera 10:41 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Studenti středních zdravotnických škol skládali praktické maturitní zkoušky v Nemocnici Třinec.

Policisté zachránili život opilého muže, kterého doma málem udusila spálená večeře

Včera 10:13 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Dvojice ostravských policistů vyjela 14. května večer k zásahu do Opletalovy ulice v Porubě, kde lidé ohlásili kouř vycházející z jednoho bytu.

Na Lodičkách v Karviné se konal triatlon Boženy Němcové. Jednou z disciplín bylo veslování

18. května 2024 16:52 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Volnočasový areál Lodičky patřil na jeden den sportovním nadšencům. Konal se tady netradiční triatlon. Jednou z jeho disciplín bylo veslování, podívejte se na reportáž.

Školáci navrhovali, co v Ostravě zlepšit. Diskutoval s nimi starosta centrálního obvodu

Školáci v centru Ostravy dostali otázku, co by ve svém městě zlepšili. Z námětů pak vzešla beseda se starostou centrálního obvodu, který se dětem snažil na jejich otázky osobně odpovědět. Zajímala je hlavně čistota, bezpečí nebo možnosti volnočasového vyžití.

Světlo a kořeny novojičínského rodáka na Staré poště

Stará pošta nabízí v květnu výstavu všestranného výtvarníka, novojičínského rodáka, Antonína Gavlase. Její název “Kořeny světla” odkazuje na jeho rodiště a na hlavní princip jeho tvorby.

V Karviné zkrášlují další veřejná prostranství, proměnou projde několik míst ve městě

18. května 2024 9:39 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

V Karviné zkrášlují další veřejná prostranství. Po náměstíčku u Permonu a velké proměny prostoru u obchodního domu v centru města přišlo na řadu náměstíčko Gagarina a také plocha poblíž ulice Nedbalova. V současné době se už také připravuje proměna prostranství U Skleníku v Karviné-Ráji.

Studenti bruntálské průmyslovky postavili nejnovější Tatrovku, bude sloužit při zimní údržbě v okrese Bruntál

17. května 2024 12:23 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Propojení teorie s praxí je vysněným cílem moha středních i vysokých škol. Dokonale se to povedlo na bruntálské Střední průmyslové škole a obchodní akademii. Ve spolupráci s Tatrou Kopřivnice jako druzí v kraji zdejší studenti sestavili celou nejnovější Tatrovku.

V Porubě zahájili 5. ročník Sdílka. Letos u Floridy, kde je v plánu rekonstrukce celého prostoru

16. května 2024 21:02 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Porubě slavnostně zahájili už 5. ročník Sdílka. Tato netradiční Pop Up expozice Začala už v roce 2016 na středovém pásu Hl. třídy a od té doby probíhá co dva roky pokaždé na jiném místě obvodu.

V Karviné už potřetí ocenilo vedení města na zámku Fryštát osobnosti ve zdravotnictví

17. května 2024 13:28 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Vedení Karviné se rozhodlo udělit Pamětní list Rady města Karviné osobnostem ve zdravotnictví. Vybráni byli ti, kteří svou práci dělají zodpovědně, s velkým nasazením a mimořádným rozsahem odborných aktivit.

Vrátní

Sviadnov Nástup: od 20. května 2024 od 25 000 do 32 000 Kč/měsíc

Žáci ZŠ Komenského z Frýdlantu nad Ostravicí předvedli rodičům chemické a fyzikální pokusy

Odpoledne plné chemických a fyzikálních pokusů si připravili žáci ZŠ Komenského ve Frýdlantě nad Ostravicí. Své dovednosti předvedli rodičům, které do školy pozvali u příležitosti Dne rodiny.

TIC Frýdek-Místek připravilo nové cesty k poznání historie textilního průmyslu

Turistické informační centrum Frýdek-Místek otevírá další nové cesty k poznání historie textilního průmyslu. Opět probíhají oblíbené jízdy historickým autobusem s návštěvou bývalých textilních areálů. Připravena je také nová trasa, která propojí historické památky s moderními prvky.

Začala rekonstrukce prostoru před Kulturním domem Frýdek

Začala dlouho očekávaná rekonstrukce prostoru před bývalým Kulturním domem Válcoven plechu. Místo získá novou dlažbu, stromové aleje i podzemní retenční nádrže. Práce potrvají zhruba do konce roku a vyjdou na necelých 23 milionů korun.

Protidrogový vlak si ve Frýdku-Místku prohlédlo na 900 návštěvníků

Ve Frýdku-Místku se opět zastavil protidrogový vlak Revolution train. Ten interaktivní a unikátní formou představuje dětem i dospělým problematiku drogově závislých. Cílem projektu je ukázat, co se s člověkem stane, pokud propadne drogám.

Školní jarmark učil děti finanční gramotnosti, předvedly se i na “Kumštplace”

15. května 2024 11:10 | Čeladná | Petra Dorazilová | Čeladenský miniexpres

Pestrý sortiment výrobků nabídl jarmark, který se konal v Základní škole Čeladná, a to ve spolupráci s klubem rodičů této školy.

Muzeum trojmezí v Jablunkově připravilo program ke Dni matek

14. května 2024 9:52 | Jablunkov | Libor Běčák | Kulturní okénko

Návštěvníci Muzea trojmezí v Jablunkově se mohli zapojit do aktivit, které byly připraveny ke Dni matek. Zatímco maminky si mohly dát kávu a v klidu si projít expozice, děti jim vyrobily drobné dárky.

MŠ Barevný svět ve Frýdku-Místku zapojila rodiče do života ve školce
Vydáno 10. července 2023 14:56, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Mateřská škola Barevný svět ve Frýdku-Místku se zapojila do inovativního vzdělávání. V rámci toho se tady zaměřili na propojení školky a rodiny. Pravidelně tak zapojovali rodiče do dění ve školce a zároveň spolu vymýšleli různé společné aktivity. Všichni si projekt velmi chválí a školka v něm chce dál pokračovat.

Všichni za jeden provaz. To je název projektu, který si vytvořila jedna ze tříd Mateřské školky Barevný svět v rámci inovativního vzdělávání. Cílem bylo pravidelně zapojovat rodiče do dění ve školce.

Mária Steculová, učitelka MŠ Barevný svět: "V rámci naší třídy jsme se rozhodli zaměřit na spolupráci s rodiči. Na spolupráci školky a rodiny jako takové. Stmelit ty vztahy a podpořit rozvoj dětí už od útlého věku. Scházeli jsme se jednou měsíčně. S rodiči v odpoledních hodinách, kdy jsme rodičům ukazovali, jak pracujeme s dětmi. Děti se měly možnost vyjádřit. Rodiče měli možnost pozorovat své dítě třeba v souvislosti s jinými dětmi. Vidět, co zvládá, v čem má rezervy, v čem by se ještě dalo zapracovat."

Škola rodiče učila, jak mohou s dětmi relaxovat nebo jak pochopit jejich smýšlení a chování.

Anketa rodiče: 1.) "Bylo to super, vždycky to bylo fajn. Věnovali jsme se těm dětem. Vždycky byla nějaká akce, nějaké téma a bylo to fakt výborné. Za naši rodinu jsme si nenechali nic ujít, ani jednu akci. Protože jde o naše dítě a paní učitelky fakt jsou skvělé a výborné. A opravdu každé odpoledne bylo něčím zvláštní a bylo to fakt opravdu super. Bylo to jako mezi přáteli, a ne ve školce." 
Anketa rodiče: 2.) "Ten projekt mi ukázal, jak se dá krásně potkávat odpoledne ve volném čase v příjemném prostředí, kdy připravovali pro děti různé aktivity společně s rodiči. Naposledy, co si pamatuju, tak jsme grilovali venku nebo opékali a děti běhaly po zahradě, která je tady velká, takže všecko dobré, super."
Anketa rodiče 3.) "Hodnotím to jako úžasnou věc, protože nás to opravdu, i rodiče, opravdu moc stmelilo, i s učitelkami jsme navázali úplně jiný vztah, kontakt, bylo to úplně úžasné. Učitelky jsou prostě, snad nejlepší, co znám, opravdu."
Mária Steculová, učitelka MŠ Barevný svět: "Projekt hodnotím velice kladně. Mám pocit, že se konečně podařilo stmelit opravdu rodinu a školku dohromady, že nejsme dva oddělené subjekty. Když chceme děti vychovávat spolu, tak jak to je nastaveno. A chceme, aby ta výchova měla nějaký smysl, někam vedla, tak musíme spolupracovat a musíme jít stejně na to dítě. Tak, aby dítě bylo spokojeno, rodič, i my."

Mateřská školka Barevný svět má tři budovy s osmi třídami. Zajímavostí je, že čtvrtinu pedagogů tvoří učitelé. V projektu inovativního vzdělávání chce školka dál pokračovat.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000038137/ms-barevny-svet-ve-frydkumistku-zapojila-rodice-do-zivota-ve-skolce