Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Policie pořádá preventivní přednášky na různá témata i v domovech pro seniory

Frýdek-Místek |  | Frýdeckomístecký expres

Rizika spojená s domácím násilím. Jak se bránit, a hlavně se nebát o tom promluvit. I to je jeden z preventivních programů, o kterém přednášejí policejní preventisté v domovech pro seniory. Přednášky pořádají policisté na různá témata a mezi seniory je o ně velký zájem.

Domov pro seniory Frýdek-Místek je jedním z míst, kam jezdí policejní preventisté pořádat přednášky na různá témata. Jedna z nich byla i na téma domácího násilí.

Lucie Galiová, preventistka Policie ČR: "Domácí násilí je komplikované v tom, že se odehrává za zdmi našich domovů. Může se týkat opravdu široké veřejnosti. Nejenom manželských párů, ale také seniorů a bohužel i dětí."
Petr Kuchta, ředitel Domova pro seniory Frýdek-Místek: "Já jsem rád, že máme spolupráci s Policí České republiky na preventivních programech. Jsem rád, že si vždycky připraví takto materiály, desatero třeba proti bagatelizaci domácího násilí. Mají fakt pěkně zpracovány prezentace, jak vysvětlit seniorům s čím vším se mohou na sklonku života setkat. Co nemají podceňovat. Myslím, že je fajn taková osvěta nejen do škol, ale že nezapomněli i na domovy pro seniory."

Domácí násilí má mnoho podob. Nejčastěji bývá psychické. A i když se to na první pohled může zdát neobvyklé, mohou být obětmi takového násilí od svých příbuzných i klienti domovů pro seniory. Pro personál je pak téměř nemožné na něco takového přijít. Zároveň mohou senioři například vědět o někom, kdo je obětí takového násilí.

Lucie Galiová, preventistka Policie ČR: "Domácí násilí má další háček, a to je v tom, že oběti domácího násilí o svých starostech a problémech nehovoří. Nesvěřují se osobám blízkým a nedůvěřují policii. Což je stěžejní problém. Pokud nehovoří o těchto starostech, tak ony většinou eskalují do té míry, že dochází do situací, kdy může být ohrožen život a zdraví."

Policie může poradit a také například vykázat násilníka z domácnosti nebo mu zakázat kontakt s jeho obětí.

Lucie Galiová, preventistka Policie ČR: "Pokud pachatel této trestné činnosti vykázání poruší, tak se dopouští přestupku. Pokud se dopouští opakovaného porušení, spadá to do trestného činu maření úředního rozhodnutí a vykázání. A zde hrozí trest odnětí svobody až na dva roky. My se snažíme formou těchto přednášek dát lidem informace o tom, jaká mají svá práva. Jak se mohou bránit."

V roce 2022 řešili policisté na Frýdecko-Místecku 14 případů vykázání a o rok později to bylo 15 případů.

Lucie Galiová, preventistka Policie ČR: "Tyto čísla sice nejsou alarmující, ale snažíme se přistupovat ke každému případu individuálně. A snažíme se, aby oběti opravdu se nebály důvěřovat Policii České republiky. Svěřovat se a mít určité jistoty v tom, že jim pomůžeme."
Petr Kuchta, ředitel Domova pro seniory Frýdek-Místek: "Jsem rád, že ty okruhy se mění. Vždycky se na ta témata najde 35 až 40 lidí, které zajímá konkrétní téma."

Senioři měli také přednášky na téma podvodů přes internet a mobilní telefon. A policisté chystají i další témata v rámci prevence.

Nahlásit chybu


K tématu

Svědkyně zachránila podvedené ženě statisíce před vložením do bitcoinmatu. Jiná tam dala 1,3 milionu

4. června 2023 13:02 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Náhodná kolemjdoucí zachránila 59leté ženě v Ostravě téměř 230 tisíc korun. Žena se totiž stala obětí podvodu, kdy jí podvodníci na telefonu, pod záminkou ochrany peněz, donutili vzít všechny své úspory z banky a vložit je do bitcoinmatu. Pohotová svědkyně v tom ženě zabránila a ještě přivolala policii. Další žena už takové štěstí neměla. Ta vložila stejným způsobem do bitcoinmatu přes 1,3 milionu korun.

Seniorka nechala doma vzkaz, že účet je v nebezpečí a šla vložit úspory do bitcoinmatu

11. srpna 2023 11:13 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Reakce partnera a špičková práce kriminalistů i policistů zachránila 70leté seniorce z Frýdku-Místku téměř půl milionu korun. Ta se totiž stala obětí podvodného jednání falešných bankéřů. Ti ji přesvědčili, aby vybrala z osobního účtu, který někdo údajně napadl, všechny peníze a šla je vložit do bitcoinmatu. Policisté ženu našli ve chvíli, kdy do zařízení vkládala první peníze.

Policisté učí děti na školách, jak nebezpečné mohou být drogy

Policie zavítala na základní školy ve Frýdku-Místku, aby poučila děti o nebezpečí kolem drog. Preventivní akce navazuje na program k Protidrogovému vlaku, který do města zavítal minulý rok. Děti se hravou formou pasují do role policejních vyšetřovatelů a odhalují rizika a nebezpečí spojená s užíváním návykových látek.


Policisté zakročili proti mladíkovi, který si vykračoval poblíž šampionátu s kuličkovým samopalem

Dnes 13:54 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Jak postupují policisté proti podezřelému s dlouhou střelnou zbraní si mohl na vlastní kůži vyzkoušet 18letý mladík z Ostravy. Nedaleko haly, kde se právě odehrává hokejové mistrovství světa, procházel s airsoftovou maketou samopalu.

Budoucí zdravotníci skládali praktické maturitní zkoušky

Dnes 10:41 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Studenti středních zdravotnických škol skládali praktické maturitní zkoušky v Nemocnici Třinec.

Policisté zachránili život opilého muže, kterého doma málem udusila spálená večeře

Dnes 10:13 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Dvojice ostravských policistů vyjela 14. května večer k zásahu do Opletalovy ulice v Porubě, kde lidé ohlásili kouř vycházející z jednoho bytu.

Na Lodičkách v Karviné se konal triatlon Boženy Němcové. Jednou z disciplín bylo veslování

Volnočasový areál Lodičky patřil na jeden den sportovním nadšencům. Konal se tady netradiční triatlon. Jednou z jeho disciplín bylo veslování, podívejte se na reportáž.

Školáci navrhovali, co v Ostravě zlepšit. Diskutoval s nimi starosta centrálního obvodu

Školáci v centru Ostravy dostali otázku, co by ve svém městě zlepšili. Z námětů pak vzešla beseda se starostou centrálního obvodu, který se dětem snažil na jejich otázky osobně odpovědět. Zajímala je hlavně čistota, bezpečí nebo možnosti volnočasového vyžití.

Světlo a kořeny novojičínského rodáka na Staré poště

Stará pošta nabízí v květnu výstavu všestranného výtvarníka, novojičínského rodáka, Antonína Gavlase. Její název “Kořeny světla” odkazuje na jeho rodiště a na hlavní princip jeho tvorby.

V Karviné zkrášlují další veřejná prostranství, proměnou projde několik míst ve městě

V Karviné zkrášlují další veřejná prostranství. Po náměstíčku u Permonu a velké proměny prostoru u obchodního domu v centru města přišlo na řadu náměstíčko Gagarina a také plocha poblíž ulice Nedbalova. V současné době se už také připravuje proměna prostranství U Skleníku v Karviné-Ráji.

Studenti bruntálské průmyslovky postavili nejnovější Tatrovku, bude sloužit při zimní údržbě v okrese Bruntál

17. května 2024 12:23 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Propojení teorie s praxí je vysněným cílem moha středních i vysokých škol. Dokonale se to povedlo na bruntálské Střední průmyslové škole a obchodní akademii. Ve spolupráci s Tatrou Kopřivnice jako druzí v kraji zdejší studenti sestavili celou nejnovější Tatrovku.

V Porubě zahájili 5. ročník Sdílka. Letos u Floridy, kde je v plánu rekonstrukce celého prostoru

16. května 2024 21:02 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Porubě slavnostně zahájili už 5. ročník Sdílka. Tato netradiční Pop Up expozice Začala už v roce 2016 na středovém pásu Hl. třídy a od té doby probíhá co dva roky pokaždé na jiném místě obvodu.

V Karviné už potřetí ocenilo vedení města na zámku Fryštát osobnosti ve zdravotnictví

17. května 2024 13:28 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Vedení Karviné se rozhodlo udělit Pamětní list Rady města Karviné osobnostem ve zdravotnictví. Vybráni byli ti, kteří svou práci dělají zodpovědně, s velkým nasazením a mimořádným rozsahem odborných aktivit.

Žáci ZŠ Komenského z Frýdlantu nad Ostravicí předvedli rodičům chemické a fyzikální pokusy

Odpoledne plné chemických a fyzikálních pokusů si připravili žáci ZŠ Komenského ve Frýdlantě nad Ostravicí. Své dovednosti předvedli rodičům, které do školy pozvali u příležitosti Dne rodiny.

TIC Frýdek-Místek připravilo nové cesty k poznání historie textilního průmyslu

Turistické informační centrum Frýdek-Místek otevírá další nové cesty k poznání historie textilního průmyslu. Opět probíhají oblíbené jízdy historickým autobusem s návštěvou bývalých textilních areálů. Připravena je také nová trasa, která propojí historické památky s moderními prvky.

Začala rekonstrukce prostoru před Kulturním domem Frýdek

Začala dlouho očekávaná rekonstrukce prostoru před bývalým Kulturním domem Válcoven plechu. Místo získá novou dlažbu, stromové aleje i podzemní retenční nádrže. Práce potrvají zhruba do konce roku a vyjdou na necelých 23 milionů korun.

Protidrogový vlak si ve Frýdku-Místku prohlédlo na 900 návštěvníků

Ve Frýdku-Místku se opět zastavil protidrogový vlak Revolution train. Ten interaktivní a unikátní formou představuje dětem i dospělým problematiku drogově závislých. Cílem projektu je ukázat, co se s člověkem stane, pokud propadne drogám.

Školní jarmark učil děti finanční gramotnosti, předvedly se i na “Kumštplace”

15. května 2024 11:10 | Čeladná | Petra Dorazilová | Čeladenský miniexpres

Pestrý sortiment výrobků nabídl jarmark, který se konal v Základní škole Čeladná, a to ve spolupráci s klubem rodičů této školy.

Muzeum trojmezí v Jablunkově připravilo program ke Dni matek

14. května 2024 9:52 | Jablunkov | Libor Běčák | Kulturní okénko

Návštěvníci Muzea trojmezí v Jablunkově se mohli zapojit do aktivit, které byly připraveny ke Dni matek. Zatímco maminky si mohly dát kávu a v klidu si projít expozice, děti jim vyrobily drobné dárky.

Policie pořádá preventivní přednášky na různá témata i v domovech pro seniory
Vydáno 6. května 2024 11:49, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Rizika spojená s domácím násilím. Jak se bránit, a hlavně se nebát o tom promluvit. I to je jeden z preventivních programů, o kterém přednášejí policejní preventisté v domovech pro seniory. Přednášky pořádají policisté na různá témata a mezi seniory je o ně velký zájem.

Domov pro seniory Frýdek-Místek je jedním z míst, kam jezdí policejní preventisté pořádat přednášky na různá témata. Jedna z nich byla i na téma domácího násilí.

Lucie Galiová, preventistka Policie ČR: "Domácí násilí je komplikované v tom, že se odehrává za zdmi našich domovů. Může se týkat opravdu široké veřejnosti. Nejenom manželských párů, ale také seniorů a bohužel i dětí."
Petr Kuchta, ředitel Domova pro seniory Frýdek-Místek: "Já jsem rád, že máme spolupráci s Policí České republiky na preventivních programech. Jsem rád, že si vždycky připraví takto materiály, desatero třeba proti bagatelizaci domácího násilí. Mají fakt pěkně zpracovány prezentace, jak vysvětlit seniorům s čím vším se mohou na sklonku života setkat. Co nemají podceňovat. Myslím, že je fajn taková osvěta nejen do škol, ale že nezapomněli i na domovy pro seniory."

Domácí násilí má mnoho podob. Nejčastěji bývá psychické. A i když se to na první pohled může zdát neobvyklé, mohou být obětmi takového násilí od svých příbuzných i klienti domovů pro seniory. Pro personál je pak téměř nemožné na něco takového přijít. Zároveň mohou senioři například vědět o někom, kdo je obětí takového násilí.

Lucie Galiová, preventistka Policie ČR: "Domácí násilí má další háček, a to je v tom, že oběti domácího násilí o svých starostech a problémech nehovoří. Nesvěřují se osobám blízkým a nedůvěřují policii. Což je stěžejní problém. Pokud nehovoří o těchto starostech, tak ony většinou eskalují do té míry, že dochází do situací, kdy může být ohrožen život a zdraví."

Policie může poradit a také například vykázat násilníka z domácnosti nebo mu zakázat kontakt s jeho obětí.

Lucie Galiová, preventistka Policie ČR: "Pokud pachatel této trestné činnosti vykázání poruší, tak se dopouští přestupku. Pokud se dopouští opakovaného porušení, spadá to do trestného činu maření úředního rozhodnutí a vykázání. A zde hrozí trest odnětí svobody až na dva roky. My se snažíme formou těchto přednášek dát lidem informace o tom, jaká mají svá práva. Jak se mohou bránit."

V roce 2022 řešili policisté na Frýdecko-Místecku 14 případů vykázání a o rok později to bylo 15 případů.

Lucie Galiová, preventistka Policie ČR: "Tyto čísla sice nejsou alarmující, ale snažíme se přistupovat ke každému případu individuálně. A snažíme se, aby oběti opravdu se nebály důvěřovat Policii České republiky. Svěřovat se a mít určité jistoty v tom, že jim pomůžeme."
Petr Kuchta, ředitel Domova pro seniory Frýdek-Místek: "Jsem rád, že ty okruhy se mění. Vždycky se na ta témata najde 35 až 40 lidí, které zajímá konkrétní téma."

Senioři měli také přednášky na téma podvodů přes internet a mobilní telefon. A policisté chystají i další témata v rámci prevence.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000042906/policie-porada-preventivni-prednasky-na-ruzna-temata-i-v-domovech-pro-seniory