Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Nad Beskydami soutěží piloti kluzáků, trasy mají stovky kilometrů

Frýdlant nad Ostravicí |

Letiště ve Frýdlantě nad Ostravicí se opět stalo dějištěm desetidenní soutěže kluzáků.

Libor Holub, ředitel soutěže: “Ve Frýdlantě nad Ostravicí se nám podařilo ve spolupráci s městem, MSK a Řízením letového provozu České republiky uspořádat již 15. ročník plachtařské soutěže FL. Soutěž létáme letos ve dvou třídách, a to ve třídě FL Kombi a FL Klub. Aktuálně máme odlétnuty dvě platné disciplíny, kdy se nám podařilo odlétnout téměř pětisetkilometrovou. Disciplínu s 500 kilometry se nám podařilo odlétnout v pondělí. Počasí nebylo úplně ideální, ale přesto někteří piloti se s touto situací poprali a podařilo se jim v čase 5 hodin ulétnout 500 km.”
Martin Suchý, pilot, Aeroklub Hranice: “Podmínky jsou dneska dobré a stejně jako včera tu trať spoustu lidí uletí. Myslím si, že výhled je ještě taky dobrý na další den. Po vzoru rodičů se tomu věnuji od 15 let, kdy je možné začít. Můj otec lítal do 87 let, takže to je koníček, který se dá provozovat celkem dost dlouho dle zdravotního stavu.”
Libor Holub, ředitel soutěže: “Jelikož se jedná o soutěž v bezmotorovém létání, máme zde kluzáky, které nemají motor, ale máme zde i kluzáky, které mají motor. Kluzáky, které mají motory, používají je buďto pouze ke startu a nebo k tomu, aby třeba v případě, kdy nemají dostatek výšky, se mohly vrátit zpátky na letiště. Kluzáky, které nemají motor, tak musí být do vzduchu vyvlečeny vlečným letounem. Ten start za vlečným letounem probíhá tady z letiště a trvá zhruba 10 minut. Je do výšky 700 m nad letištěm a následně již záleží pouze na šikovnosti pilota kluzáku, zda se mu podaří výšku udržet, případně v ideální situaci i výšku nabrat. Stejně tak probíhá i let na samotné trati, kdy když piloti kluzáků překonávají tratě ve vzdálenosti stovek kilometrů, musí využívat postupně na trati takzvané stoupavé proudy, které se vytvářejí pod takovými pěknými obláčky, které nazýváme kumuly. Podle těchto obláčků piloti poznají, že v této oblasti se vyskytuje stoupavý proud, snaží se jej nalétnout, ustředit, nabrat výšku a tuto výšku následně proměnit opět v let k dalšímu stoupavého proudu. A takto jsou schopni překonat tady u nás zhruba vzdálenosti kolem 500 kilometrů, ale ve světě se lítají i vzdálenosti delší než 1000 kilometrů. V rámci letošního ročníku máme piloty pouze z České republiky a nejvzdálenější pilot k nám přijel až z Berouna. Co se týká místních pilotů z Frýdlantu, soutěží nám tady sedm pilotů, kdy jeden pilot zatím bojuje o umístění na předních příčkách v kategorii FL Kombi. I v kategorii FL Klub máme pilota, který by se mohlo umístit na bedně.”



Nahlásit chybu


K tématu

Na ostravském letišti přistál bezpilotní letoun MQ-9 Reaper, piloti seděli v USA

13. června 2023 14:39 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Na Letišti Leoše Janáčka Ostrava v Mošnově dnes přistál americký bezpilotní letoun MQ-9 Reaper. Šlo zřejmě o první přistání takového letounu na civilním letišti v Evropě za běžného provozu. Stroj byl řízený z amerického Houstonu.

Policisté řešili na Dnech NATO dopravu, ztracené děti i jedno napadení

18. září 2023 14:24 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Bezpečností opatření na letištní ploše v areálu Dnů NATO 2023 i v dopravě kolem letiště. To byla práce pro policii, která se také přímo na akci prezentovala dynamickými i statickými ukázkami. Noví policisté tady také složili služební slib.

Letiště ve Frýdlantě patřilo velké drakiádě, některé si děti vyrobily

15. října 2023 10:08 | Frýdlant nad Ostravicí | Libor Běčák

Na letišti ve Frýdlantě nad Ostravicí se konala tradiční Drakiáda. Samotnému pouštění draků předcházela ruční výroba draků v rámci tvořivých dílen v Kulturním centru.


Policisté zakročili proti mladíkovi, který si vykračoval poblíž šampionátu s kuličkovým samopalem

Dnes 13:54 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Jak postupují policisté proti podezřelému s dlouhou střelnou zbraní si mohl na vlastní kůži vyzkoušet 18letý mladík z Ostravy. Nedaleko haly, kde se právě odehrává hokejové mistrovství světa, procházel s airsoftovou maketou samopalu.

Budoucí zdravotníci skládali praktické maturitní zkoušky

Dnes 10:41 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Studenti středních zdravotnických škol skládali praktické maturitní zkoušky v Nemocnici Třinec.

Policisté zachránili život opilého muže, kterého doma málem udusila spálená večeře

Dnes 10:13 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Dvojice ostravských policistů vyjela 14. května večer k zásahu do Opletalovy ulice v Porubě, kde lidé ohlásili kouř vycházející z jednoho bytu.

Na Lodičkách v Karviné se konal triatlon Boženy Němcové. Jednou z disciplín bylo veslování

Volnočasový areál Lodičky patřil na jeden den sportovním nadšencům. Konal se tady netradiční triatlon. Jednou z jeho disciplín bylo veslování, podívejte se na reportáž.

Školáci navrhovali, co v Ostravě zlepšit. Diskutoval s nimi starosta centrálního obvodu

Školáci v centru Ostravy dostali otázku, co by ve svém městě zlepšili. Z námětů pak vzešla beseda se starostou centrálního obvodu, který se dětem snažil na jejich otázky osobně odpovědět. Zajímala je hlavně čistota, bezpečí nebo možnosti volnočasového vyžití.

Světlo a kořeny novojičínského rodáka na Staré poště

Stará pošta nabízí v květnu výstavu všestranného výtvarníka, novojičínského rodáka, Antonína Gavlase. Její název “Kořeny světla” odkazuje na jeho rodiště a na hlavní princip jeho tvorby.

V Karviné zkrášlují další veřejná prostranství, proměnou projde několik míst ve městě

V Karviné zkrášlují další veřejná prostranství. Po náměstíčku u Permonu a velké proměny prostoru u obchodního domu v centru města přišlo na řadu náměstíčko Gagarina a také plocha poblíž ulice Nedbalova. V současné době se už také připravuje proměna prostranství U Skleníku v Karviné-Ráji.

Studenti bruntálské průmyslovky postavili nejnovější Tatrovku, bude sloužit při zimní údržbě v okrese Bruntál

17. května 2024 12:23 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Propojení teorie s praxí je vysněným cílem moha středních i vysokých škol. Dokonale se to povedlo na bruntálské Střední průmyslové škole a obchodní akademii. Ve spolupráci s Tatrou Kopřivnice jako druzí v kraji zdejší studenti sestavili celou nejnovější Tatrovku.

V Porubě zahájili 5. ročník Sdílka. Letos u Floridy, kde je v plánu rekonstrukce celého prostoru

16. května 2024 21:02 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Porubě slavnostně zahájili už 5. ročník Sdílka. Tato netradiční Pop Up expozice Začala už v roce 2016 na středovém pásu Hl. třídy a od té doby probíhá co dva roky pokaždé na jiném místě obvodu.

V Karviné už potřetí ocenilo vedení města na zámku Fryštát osobnosti ve zdravotnictví

17. května 2024 13:28 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Vedení Karviné se rozhodlo udělit Pamětní list Rady města Karviné osobnostem ve zdravotnictví. Vybráni byli ti, kteří svou práci dělají zodpovědně, s velkým nasazením a mimořádným rozsahem odborných aktivit.

Žáci ZŠ Komenského z Frýdlantu nad Ostravicí předvedli rodičům chemické a fyzikální pokusy

Odpoledne plné chemických a fyzikálních pokusů si připravili žáci ZŠ Komenského ve Frýdlantě nad Ostravicí. Své dovednosti předvedli rodičům, které do školy pozvali u příležitosti Dne rodiny.

TIC Frýdek-Místek připravilo nové cesty k poznání historie textilního průmyslu

Turistické informační centrum Frýdek-Místek otevírá další nové cesty k poznání historie textilního průmyslu. Opět probíhají oblíbené jízdy historickým autobusem s návštěvou bývalých textilních areálů. Připravena je také nová trasa, která propojí historické památky s moderními prvky.

Začala rekonstrukce prostoru před Kulturním domem Frýdek

Začala dlouho očekávaná rekonstrukce prostoru před bývalým Kulturním domem Válcoven plechu. Místo získá novou dlažbu, stromové aleje i podzemní retenční nádrže. Práce potrvají zhruba do konce roku a vyjdou na necelých 23 milionů korun.

Protidrogový vlak si ve Frýdku-Místku prohlédlo na 900 návštěvníků

Ve Frýdku-Místku se opět zastavil protidrogový vlak Revolution train. Ten interaktivní a unikátní formou představuje dětem i dospělým problematiku drogově závislých. Cílem projektu je ukázat, co se s člověkem stane, pokud propadne drogám.

Školní jarmark učil děti finanční gramotnosti, předvedly se i na “Kumštplace”

15. května 2024 11:10 | Čeladná | Petra Dorazilová | Čeladenský miniexpres

Pestrý sortiment výrobků nabídl jarmark, který se konal v Základní škole Čeladná, a to ve spolupráci s klubem rodičů této školy.

Muzeum trojmezí v Jablunkově připravilo program ke Dni matek

14. května 2024 9:52 | Jablunkov | Libor Běčák | Kulturní okénko

Návštěvníci Muzea trojmezí v Jablunkově se mohli zapojit do aktivit, které byly připraveny ke Dni matek. Zatímco maminky si mohly dát kávu a v klidu si projít expozice, děti jim vyrobily drobné dárky.

Nad Beskydami soutěží piloti kluzáků, trasy mají stovky kilometrů
Vydáno 5. července 2023 9:23, Frýdlant nad Ostravicí, Libor Běčák
Letiště ve Frýdlantě nad Ostravicí se opět stalo dějištěm desetidenní soutěže kluzáků.

Libor Holub, ředitel soutěže: “Ve Frýdlantě nad Ostravicí se nám podařilo ve spolupráci s městem, MSK a Řízením letového provozu České republiky uspořádat již 15. ročník plachtařské soutěže FL. Soutěž létáme letos ve dvou třídách, a to ve třídě FL Kombi a FL Klub. Aktuálně máme odlétnuty dvě platné disciplíny, kdy se nám podařilo odlétnout téměř pětisetkilometrovou. Disciplínu s 500 kilometry se nám podařilo odlétnout v pondělí. Počasí nebylo úplně ideální, ale přesto někteří piloti se s touto situací poprali a podařilo se jim v čase 5 hodin ulétnout 500 km.”
Martin Suchý, pilot, Aeroklub Hranice: “Podmínky jsou dneska dobré a stejně jako včera tu trať spoustu lidí uletí. Myslím si, že výhled je ještě taky dobrý na další den. Po vzoru rodičů se tomu věnuji od 15 let, kdy je možné začít. Můj otec lítal do 87 let, takže to je koníček, který se dá provozovat celkem dost dlouho dle zdravotního stavu.”
Libor Holub, ředitel soutěže: “Jelikož se jedná o soutěž v bezmotorovém létání, máme zde kluzáky, které nemají motor, ale máme zde i kluzáky, které mají motor. Kluzáky, které mají motory, používají je buďto pouze ke startu a nebo k tomu, aby třeba v případě, kdy nemají dostatek výšky, se mohly vrátit zpátky na letiště. Kluzáky, které nemají motor, tak musí být do vzduchu vyvlečeny vlečným letounem. Ten start za vlečným letounem probíhá tady z letiště a trvá zhruba 10 minut. Je do výšky 700 m nad letištěm a následně již záleží pouze na šikovnosti pilota kluzáku, zda se mu podaří výšku udržet, případně v ideální situaci i výšku nabrat. Stejně tak probíhá i let na samotné trati, kdy když piloti kluzáků překonávají tratě ve vzdálenosti stovek kilometrů, musí využívat postupně na trati takzvané stoupavé proudy, které se vytvářejí pod takovými pěknými obláčky, které nazýváme kumuly. Podle těchto obláčků piloti poznají, že v této oblasti se vyskytuje stoupavý proud, snaží se jej nalétnout, ustředit, nabrat výšku a tuto výšku následně proměnit opět v let k dalšímu stoupavého proudu. A takto jsou schopni překonat tady u nás zhruba vzdálenosti kolem 500 kilometrů, ale ve světě se lítají i vzdálenosti delší než 1000 kilometrů. V rámci letošního ročníku máme piloty pouze z České republiky a nejvzdálenější pilot k nám přijel až z Berouna. Co se týká místních pilotů z Frýdlantu, soutěží nám tady sedm pilotů, kdy jeden pilot zatím bojuje o umístění na předních příčkách v kategorii FL Kombi. I v kategorii FL Klub máme pilota, který by se mohlo umístit na bedně.”



Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydlant-nad-ostravici/11000038096/nad-beskydami-soutezi-piloti-kluzaku-trasy-maji-stovky-kilometru