Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Orlová odhalila zrekonstruovaný památník padlým za Těšínsko

Orlová |

U zrekonstruovaného památníku padlým za Těšínsko na hřbitově v Orlové-Městě se s úctou vzpomínalo na civilní i vojenské oběti československo-polského sporu o Těšínsko, který koncem ledna roku 1919 vyústil ve vojenské střetnutí nazývané Sedmidenní válkou. U příležitosti 105. výročí ukončení válečného sporu proběhlo slavnostní odhalení památníku.

V průběhu piety, která letos proběhla ve slavnostním duchu odhalení zrekonstruovaného památníku, střežili pomník zástupci ostravských jednot Československé obce legionářské. Slavnostního aktu a zároveň památce československých hrdinů se přišlo poklonit vedení města Orlové, zástupci ministerstva obrany, již zmínění legionáři, zástupci České a slovenské obce dělostřelecké, sochaři Martin Kuchař, který se významně podílel na obnovené podobě památníku, Martin Chmelař, který se zasloužil o repliku figurálního sousoší a mnoho dalších významných hostů.

Lenka Brzyszkowská (ANO), starostka Orlové: Náš památník je vzpomínkou na československé vojáky a legionáře. Má pohnutou historii, ale podařilo se nám jej díky pomoci Ministerstva obrany České republiky zachránit, a to i se sousoším, za což patří díky architektům Vlastimilovi a Evě Krčmářovým, kteří spolupracovali s panem Martinem Kuchařem na jeho návrhu a sochaři Martinu Chmelařovi, jehož zásluhou se na toto pietní místo vrátila monumentální Slezská orlice, kterou se pyšníme i v heraldickém znaku města. Orlová tak má zpět jeden z významných dokladů její historie."

První etapa rekonstrukce pomníku stála 6,5 milionu korun a městu se na ni podařilo získat dotaci z Ministerstva obrany ČR ve výši 4,4 milionu korun. Předmětem druhé etapy byla replika figurálního sousoší s náklady necelé tři miliony korun. Rovněž na tuto investiční akci město obdrželo dotaci ministerstva obrany ve výši 2,3 milionu korun. Rekonstrukci pomníku zhotovila orlovská firma Meccano a na kamenických pracích se podílel sochař Martin Kuchař z Vělopolí. Repliku figurálního sousoší vytvořil z božanovského pískovce sochař Martin Chmelař, který při její slavnostním odhalení uvedl, že se jedná o životní dílo.

Martin Chmelař, sochař: "Díky práci na figurálním sousoší za mnou jezdili lidé, kteří netušili co to sochařská řehole je a socha takovéto velikosti a této tématiky u nás není úplně obvyklá, takže jsem měl radost, že i mladá generace měla možnost vidět, jak vlastně vzniká socha pomocí starých sochařských technik. Jsem rád, že se to všechno povedlo, že jsme se tady všichni sešli a můžeme tento moment společně oslavovat."
Sandra Štrejlová, mluvčí Orlové: "Během slavnostního odhalení sochař Martin Chmelař obdržel plaketu ministerstva obrany za péči o válečné hroby z rukou ředitele odboru Roberta Speychala. Plaketu přebrala za město Orlová starostka Lenka Brzyszkowská, Martin Lokaj, předseda Jednoty Ostrava 1 ČSOL, a Tomáš Rusek, tajemník téže jednoty. Za práci na obnově památníku padlým za Těšínsko na hřbitově v Orlové vyznamenala Martina Kuchaře Česká a slovenská obec dělostřelecká zlatým českým lvem."

V hrobech, které jsou součástí památníku, je pohřbeno 56 obětí polsko-československého sporu o Těšínsko z let 1918 až 1920. Ne všichni jsou vojáci, kteří padli v tzv. Sedmidenní válce na Těšínsku. S vojáky je zde pohřbeno i osm civilních obětí. Památník vznikl v roce 1928 na základě projektu pražských architektů Jaroslava Stránského a Josefa Šlégla ve spolupráci se sochařem Václavem Žaludem. Idea vzešla ze soutěže, vypsané Spolkem pro poctu padlým za Těšínsko.

Nahlásit chybu


K tématu

Před 80 lety nacisté popravili 5 odbojářů v Lískovci u Frýdku-Místku

7. září 2023 10:29 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

V Lískovci si připomněli 80 let od smutné události, kterou byla poprava pěti odbojářů u vlakové trati. Gestapo se tehdy mstilo za atentát na německý vlak převážející munici. Pietního aktu se zúčastnili i rodinní příslušníci popravených.

Místo letního koupaliště vznikne v Orlové volnočasový areál

17. května 2023 11:30 | Orlová | Bára Kelnerová

V Orlové už více než deset let chátrá letní koupaliště. Opravu si radnice z rozpočtu nemůže dovolit a dotace nelze získat. Město se proto rozhodlo pro vybudování volnočasového areálu.

Orlová uspořádala pro žáky škol tradiční Běh osvobození

11. května 2023 16:18 | Orlová | Bára Kelnerová

Stovky dětí zaplnily orlovský sportovní areál. I přes nepřízeň počasí se zde konal tradiční Běh osvobození, který uspořádala radnice ve spolupráci s Městským sportovním klubem.


Opavské Senior taxi už má 1300 zaregistrovaných klientů. Služba je mezi seniory velmi oblíbená

Už čtvrtým rokem v Opavě funguje zvýhodněná služba Senior taxi. A je čím dál oblíbenější. V současné době ji pravidelně využívá na 1300 lidí ve věku 70 let více, pro které je určena.

Hasiči kličkovali Novým Jičínem, testovali průjezd ulic

Hasiči s velkou technikou projížděli Novým Jičínem a testovali průjezdnost problémových ulic. Doprovázela je i hlídka městské policie a společně upozorňovali na špatně zaparkovaná vozidla.

Majitelé s dobrovolníky společně zachránili a rekonstruují zlatorudnou chalupu v Suché Rudné

Před více než sto lety si nechal továrník a podnikatel v textilnictví Alois Plischke v podhůří Jeseníků postavit dům, kterému se tehdy říkalo Plischkeho vila. Po poválečné konfiskaci objekt připadl Lesům České republiky jako bydlení pro lesníky. Byl bohužel téměř neudržován a chátral. Teprve noví majitelé se pustili do jeho záchrany.

Proměna zchátralých koníren v karvinském parku Boženy Němcové by mohla začít ještě letos

7. května 2024 17:05 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Proměna zchátralých koníren v karvinském parku Boženy Němcové by mohla začít ještě letos. Projektová dokumentace je připravena, schváleno je i stavební povolení. Město má v plánu přestavět objekt na kulturně komuniktní centrum a inhalátorium.

Dívka spadla z koně, muž se poranil bruskou, dalšího našli v kolejišti

Dnes 9:12 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Záchranáři zasahovali ve středu u několika velmi vážných úrazů na několika místech Moravskoslezského kraje. Vyjížděly k nim pozemní posádky a startoval také vrtulník letecké záchranné služby.

Rekonstrukce budovy nádraží Ostrava-Vítkovice začne v květnu

Včera 10:38 | Ostrava-Vítkovice | Jiří Cileček

Správa železnic začne tento měsíc s rekonstrukcí nádražní budovy v Ostravě-Vítkovicích. Oprava památkově chráněného objektu vyjde na téměř 275 milionů korun. Ve spolupráci s obvodem Vítkovice navíc projde revitalizací také přednádražní prostor. Hotovo by mělo být do dvou let.

Dobráci z Myslíku pořádali soutěž v požárním útoku, poprvé do boje nasadili i ženský tým

Soutěž v klasickém požárním útoku uspořádali na své trati dobrovolní hasiči z Myslíku.

Historická rekonstrukce v Zábřehu připomněla osvobozování Ostravy

7. května 2024 13:59 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Jak se ke konci druhé světové války osvobozovala Ostrava mohli díky ukázky s využitím těžké techniky vidět návštěvníci sobotní Bojové cesty. Jednalo se součást třídenního programu, který připomínal postup 1. Československé tankové brigády.

Den vítězství uctili u Pomníku obětem válek

Den vítězství připomněli představitelé města, legionářů a dalších organizací u Památníku obětem válek na městském hřbitově. Položením květin a zapálením svíček uctili památku padlých i těch, kteří bojovali a přežili.

Oslavy výročí Velké Ostravy jsou v plném proudu, vyvrcholí 15. června

Oslavy sta let Velké Ostravy jsou v plném proudu a nabízejí bohatý program všeho druhu. Nachystány jsou přednášky, výstavy, hudební produkce, taneční workshopy a mnoho dalšího. Významné výročí si Ostrava připomíná ve velkém stylu.

Město Orlová modernizuje veřejná osvětlení

Město Orlová se rozhodlo k vývojovému kroku směrem k modernizaci svého veřejného osvětlení s cílem nejen zlepšit životní prostředí, ale také efektivně využívat energetické zdroje.

PZKO Karviná-Ráj přestaví své zázemí, dotace získalo vedení spolku i z Polska

PZKO Karviná-Ráj se brzy pustí do přestavby svého zázemí. Budova, ve které mají své zázemí a pořádají tady akce pro veřejnost, již nevyhovuje důstojným podmínkám. Na rekonstrukci sehnali členové PZKO i finance z Polska.

Bikeři z Karviné zorganizovali 2. ročník akce Farej do lesa na kolo se závodem na pumptracku

Už podruhé patřilo sportoviště za Obchodní akademií bikerům z Karviné i dalších měst Moravskoslezského kraje. Místní oddíl Black Forest Bikers uspořádal závody na pumptracku pro děti i dospělé a oproti loňskému ročníku rozšířil akci o další sportovní aktivity.

Areál Zámostí praskal při pálení čarodějnic ve švech

Poslední dubnový den patřil v Albrechticích tradiční akci, která se v obci setkala s velkým ohlasem, pálení čarodějnic. Uspořádal jej Spolek přátel Albrechtic. Areál Zámostí doslova praskal ve švech.

Silnice mezi doly ČSM je na čtyři měsíce uzavřena

Včera 16:03 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Centrem obce projíždí více vozidel než je běžné. Důvodem je uzavřena silnice mezi Doly ČSM Sever a ČSM Jih. Kvůli opravě komunikace poškozené důlními vlivy došlo také k úpravě jízdních řádů autobusové dopravy.

Pozvánka na květnové akce ve Stonavě

Včera 16:02 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Letošní květen je ve Stonavě ve znamení mnoha kulturních, společenských i sportovních akcí.

Orlová odhalila zrekonstruovaný památník padlým za Těšínsko
Vydáno 26. ledna 2024 17:21, Orlová, Jiří Cileček
U zrekonstruovaného památníku padlým za Těšínsko na hřbitově v Orlové-Městě se s úctou vzpomínalo na civilní i vojenské oběti československo-polského sporu o Těšínsko, který koncem ledna roku 1919 vyústil ve vojenské střetnutí nazývané Sedmidenní válkou. U příležitosti 105. výročí ukončení válečného sporu proběhlo slavnostní odhalení památníku.

foto: město Orlová

V průběhu piety, která letos proběhla ve slavnostním duchu odhalení zrekonstruovaného památníku, střežili pomník zástupci ostravských jednot Československé obce legionářské. Slavnostního aktu a zároveň památce československých hrdinů se přišlo poklonit vedení města Orlové, zástupci ministerstva obrany, již zmínění legionáři, zástupci České a slovenské obce dělostřelecké, sochaři Martin Kuchař, který se významně podílel na obnovené podobě památníku, Martin Chmelař, který se zasloužil o repliku figurálního sousoší a mnoho dalších významných hostů.

Lenka Brzyszkowská (ANO), starostka Orlové: Náš památník je vzpomínkou na československé vojáky a legionáře. Má pohnutou historii, ale podařilo se nám jej díky pomoci Ministerstva obrany České republiky zachránit, a to i se sousoším, za což patří díky architektům Vlastimilovi a Evě Krčmářovým, kteří spolupracovali s panem Martinem Kuchařem na jeho návrhu a sochaři Martinu Chmelařovi, jehož zásluhou se na toto pietní místo vrátila monumentální Slezská orlice, kterou se pyšníme i v heraldickém znaku města. Orlová tak má zpět jeden z významných dokladů její historie."

První etapa rekonstrukce pomníku stála 6,5 milionu korun a městu se na ni podařilo získat dotaci z Ministerstva obrany ČR ve výši 4,4 milionu korun. Předmětem druhé etapy byla replika figurálního sousoší s náklady necelé tři miliony korun. Rovněž na tuto investiční akci město obdrželo dotaci ministerstva obrany ve výši 2,3 milionu korun. Rekonstrukci pomníku zhotovila orlovská firma Meccano a na kamenických pracích se podílel sochař Martin Kuchař z Vělopolí. Repliku figurálního sousoší vytvořil z božanovského pískovce sochař Martin Chmelař, který při její slavnostním odhalení uvedl, že se jedná o životní dílo.

Martin Chmelař, sochař: "Díky práci na figurálním sousoší za mnou jezdili lidé, kteří netušili co to sochařská řehole je a socha takovéto velikosti a této tématiky u nás není úplně obvyklá, takže jsem měl radost, že i mladá generace měla možnost vidět, jak vlastně vzniká socha pomocí starých sochařských technik. Jsem rád, že se to všechno povedlo, že jsme se tady všichni sešli a můžeme tento moment společně oslavovat."
Sandra Štrejlová, mluvčí Orlové: "Během slavnostního odhalení sochař Martin Chmelař obdržel plaketu ministerstva obrany za péči o válečné hroby z rukou ředitele odboru Roberta Speychala. Plaketu přebrala za město Orlová starostka Lenka Brzyszkowská, Martin Lokaj, předseda Jednoty Ostrava 1 ČSOL, a Tomáš Rusek, tajemník téže jednoty. Za práci na obnově památníku padlým za Těšínsko na hřbitově v Orlové vyznamenala Martina Kuchaře Česká a slovenská obec dělostřelecká zlatým českým lvem."

V hrobech, které jsou součástí památníku, je pohřbeno 56 obětí polsko-československého sporu o Těšínsko z let 1918 až 1920. Ne všichni jsou vojáci, kteří padli v tzv. Sedmidenní válce na Těšínsku. S vojáky je zde pohřbeno i osm civilních obětí. Památník vznikl v roce 1928 na základě projektu pražských architektů Jaroslava Stránského a Josefa Šlégla ve spolupráci se sochařem Václavem Žaludem. Idea vzešla ze soutěže, vypsané Spolkem pro poctu padlým za Těšínsko.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/orlova/11000041235/orlova-odhalila-zrekonstruovany-pamatnik-padlym-za-tesinsko