Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Na Reprezentačním plese Stonavy se bavily stovky lidí. Těšil se na něj i herec Milan Peroutka

Stonava |

Dům PZKO Stonava se oblékl do slavnostního. Uskutečnil se tady tradiční reprezentační ples obce, který patří k nejoblíbenějším společenským akcím roku.

Reprezentační ples Stonavy je vždy velkou společenskou událostí a těší se velké oblibě. Jde o tradici založenou v době revoluce.

Tomáš Wawrzyk (ANO), starosta Stonavy: “Je to asi 33. ročník, tuším, že jeden rok díky covidu jsme vynechali a jinak je to takový ples, kdy se obec snaží prezentovat, jak je úspěšná, jak funguje spoj, jak funguje kulturní komise. Je to asi nejvíc navštěvovaný ples ve Stonavě, tuším, že letos je prodaných necelých 200 vstupenek.”

Na přivítanou dostala každá žena hned u vstupu do sálu kytičku, stoly byly krásně nazdobené a nechybělo na nich ani pohoštění a po slavnostním přípitku ples zahájila polonéza, do které se mohli zapojit všichni milovníci tance. Následoval bohatý program, kterým návštěvníky provedl herec Milan Peroutka.

Lukas Topiarz, předseda kulturní komise: “Máme vystoupení folklorního souboru Suszanie, následuje volná zábava, k hudbě a tanci hrají Smolaři. Od 10 do 11 hodin má vystoupení pan Peroutka, který bude provázet programem, bude zpívat a pak následuje tombola, která je, myslím, velmi bohatá. Tombola obsahuje 71 cen a je tam velký sortiment. Televize, aku nářadí, hlavní cenou je víkendový pobyt na hotelu Horal.”
Milan Peroutka, herec: “Mám rád plesy, tohle je první ples této sezóny, takže teď nám to začíná. Nechal jsem si ušít smoking na míru, tak doufám, že dobře padne, že vypadá dobře a těším se na plesové publikum, líbí se mi, když se návštěvníci hodí do gala a baví se tak jako to bylo dřív, nejenom s těmi telefony, ale i s tou hudbou, s tím tancem. Moraváci jsou dobří, já jsem teď vlastně částečně taky Moravák, dá se říct, protože půlka mé nové rodiny je z Moravy, takže já myslím, že to jsou lidé, kteří opravdu si umí užít zábavu.”
Karolina Drozdzik, folklorní soubor Suszanie: “My dneska vystupujeme s maškarádou, což je náš takový, už vlastně z minulého roku plesový program a se Slovenskem. To je takový folklor. Já se těším, jako je to náročné, protože v podstatě každý víkend ples, takže ty večery nemáme v podstatě, ale já si to užívám. Vždycky koukám na ty šaty a na tu celou atmosféru a jako já si to užívám, já to mám ráda.”
anketa: návštěvníci plesu: “Těšila jsem se hodně, chodím tady každý rok, jsem tady asi po osmé a je to tady super. Na tombolu se taky těším, doufám, že něco vyhraju.”
“Chodíme pravidelně, je to úžasný ples, jsme asi potřetí. Z programu se těšíme na kapelu, na tombolu a na zábavu.”
“Na ples chodíme každý rok a vždycky se moc těšíme s manželem a s rodinou. Je to príma zábava. I ráda tančím, s manželem nejraději.”

Na závěr pár slov k historii. Plesová sezóna probíhá už více než 400 let. Nejstarší záznamy o plesech totiž pocházejí z šestnáctého století. Plesová sezóna oficiálně začíná po Třech králích a trvá až do Popeleční středy.

Nahlásit chybu


K tématu

Lidé si opět užili Slezské dožínky v Havířově-Bludovicích

7. září 2023 11:50 | Havířov | Bára Kelnerová

Oslava sklizně úrody. Udržování tradic. To jsou dožínky, které se v zahradě domu PZKO v Havířově-Bludovicích konaly již po třiapadesáté.

Festival Máj nad Olzou opět ožil, tentokrát v domě PZKO ve Fryštátě

20. května 2023 10:49 | Karviná | Monika Danková

Už po šestadvacáté ožila v Karviné krásná tradice, festival Máj na Olzou. Za tu dobu se na festivalu vystřídaly desítky folklorních souborů, kapel a uskupení, letos přijal pozvání i polský soubor Dafné.

PZKO Karviná-Ráj se brzy pustí do přestavby svého zázemí, dotace získali i z Polska

11. května 2024 17:12 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

PZKO Karviná-Ráj se brzy pustí do přestavby svého zázemí. Budova, ve které mají své zázemí a pořádají tady akce pro veřejnost, již nevyhovuje důstojným podmínkám. Na rekonstrukci sehnali členové PZKO i finance z Polska.


Policisté zakročili proti mladíkovi, který si vykračoval poblíž šampionátu s kuličkovým samopalem

Dnes 13:54 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Jak postupují policisté proti podezřelému s dlouhou střelnou zbraní si mohl na vlastní kůži vyzkoušet 18letý mladík z Ostravy. Nedaleko haly, kde se právě odehrává hokejové mistrovství světa, procházel s airsoftovou maketou samopalu.

Budoucí zdravotníci skládali praktické maturitní zkoušky

Dnes 10:41 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Studenti středních zdravotnických škol skládali praktické maturitní zkoušky v Nemocnici Třinec.

Policisté zachránili život opilého muže, kterého doma málem udusila spálená večeře

Dnes 10:13 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Dvojice ostravských policistů vyjela 14. května večer k zásahu do Opletalovy ulice v Porubě, kde lidé ohlásili kouř vycházející z jednoho bytu.

Na Lodičkách v Karviné se konal triatlon Boženy Němcové. Jednou z disciplín bylo veslování

Volnočasový areál Lodičky patřil na jeden den sportovním nadšencům. Konal se tady netradiční triatlon. Jednou z jeho disciplín bylo veslování, podívejte se na reportáž.

Školáci navrhovali, co v Ostravě zlepšit. Diskutoval s nimi starosta centrálního obvodu

Školáci v centru Ostravy dostali otázku, co by ve svém městě zlepšili. Z námětů pak vzešla beseda se starostou centrálního obvodu, který se dětem snažil na jejich otázky osobně odpovědět. Zajímala je hlavně čistota, bezpečí nebo možnosti volnočasového vyžití.

Světlo a kořeny novojičínského rodáka na Staré poště

Stará pošta nabízí v květnu výstavu všestranného výtvarníka, novojičínského rodáka, Antonína Gavlase. Její název “Kořeny světla” odkazuje na jeho rodiště a na hlavní princip jeho tvorby.

V Karviné zkrášlují další veřejná prostranství, proměnou projde několik míst ve městě

V Karviné zkrášlují další veřejná prostranství. Po náměstíčku u Permonu a velké proměny prostoru u obchodního domu v centru města přišlo na řadu náměstíčko Gagarina a také plocha poblíž ulice Nedbalova. V současné době se už také připravuje proměna prostranství U Skleníku v Karviné-Ráji.

Studenti bruntálské průmyslovky postavili nejnovější Tatrovku, bude sloužit při zimní údržbě v okrese Bruntál

17. května 2024 12:23 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Propojení teorie s praxí je vysněným cílem moha středních i vysokých škol. Dokonale se to povedlo na bruntálské Střední průmyslové škole a obchodní akademii. Ve spolupráci s Tatrou Kopřivnice jako druzí v kraji zdejší studenti sestavili celou nejnovější Tatrovku.

V Porubě zahájili 5. ročník Sdílka. Letos u Floridy, kde je v plánu rekonstrukce celého prostoru

16. května 2024 21:02 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Porubě slavnostně zahájili už 5. ročník Sdílka. Tato netradiční Pop Up expozice Začala už v roce 2016 na středovém pásu Hl. třídy a od té doby probíhá co dva roky pokaždé na jiném místě obvodu.

V Karviné už potřetí ocenilo vedení města na zámku Fryštát osobnosti ve zdravotnictví

17. května 2024 13:28 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Vedení Karviné se rozhodlo udělit Pamětní list Rady města Karviné osobnostem ve zdravotnictví. Vybráni byli ti, kteří svou práci dělají zodpovědně, s velkým nasazením a mimořádným rozsahem odborných aktivit.

Kovonský most v Karviné je stržen, nový se bude stavět do konce listopadu

Kovonský most je stržen. Demoliční práce budou probíhat přibližně do 20. května, hned na to začnou práce na novém mostě, který bude z technického hlediska stejný, jako ten původní.

Aktuálně z Karviné: Hromadné očkování psů se koná 21. května

V úterý 21. května se uskuteční hromadné očkování psů proti vzteklině.

V hale Slavii se konalo regionální kolo mažoretek

17. května 2024 11:50 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

V hale Slavii se konalo regionální kolo mažoretek. Soutěž byla rozdělena na dvě kategorie. Pochodové defilé s dechovým orchestrem a pódiové disciplíny.

Žáci ze ZŠ K. Světlé vysadili na zahradě 22 jehličnanů

17. května 2024 11:43 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Každá třída ze Základní školy Karolíny Světlé si v zahradě zasadila svůj strom, o který se bude starat. V areálu vznikne také motýlí louka. Škola chce v dětech takto rozvíjet pozitivní vztah k přírodě.

Florbalisté z Horní Suché si z prestižního turnaje ve Švédsku dovezli zlato

17. května 2024 11:33 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Kalmarsund Floorball Cup ve Švédsku vyhrál tým z Horní Suché v kategorii B14. Ve velké konkurenci došly daleko i dívky. Ze skvělého výsledku mají radost hráči, trenéři, rodiče i obec.

V Karviné se konala náborová akce Policie ČR, studenti prošli fyzickými testy

16. května 2024 17:56 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Studenti pěti karvinských středních škol dostali příležitost vyzkoušet si fyzické testy, které jsou nutné pro přijetí k policii. Kdo je splnil, dostal rok platný certifikát. Pokud se tedy úspěšní studenti rozhodnou rozšířit řady policistů, nemusí fyzické testy dělat znovu.

Na Reprezentačním plese Stonavy se bavily stovky lidí. Těšil se na něj i herec Milan Peroutka
Vydáno 25. ledna 2024 20:14, Stonava, Yvona Fajtová
Dům PZKO Stonava se oblékl do slavnostního. Uskutečnil se tady tradiční reprezentační ples obce, který patří k nejoblíbenějším společenským akcím roku.

Reprezentační ples Stonavy je vždy velkou společenskou událostí a těší se velké oblibě. Jde o tradici založenou v době revoluce.

Tomáš Wawrzyk (ANO), starosta Stonavy: “Je to asi 33. ročník, tuším, že jeden rok díky covidu jsme vynechali a jinak je to takový ples, kdy se obec snaží prezentovat, jak je úspěšná, jak funguje spoj, jak funguje kulturní komise. Je to asi nejvíc navštěvovaný ples ve Stonavě, tuším, že letos je prodaných necelých 200 vstupenek.”

Na přivítanou dostala každá žena hned u vstupu do sálu kytičku, stoly byly krásně nazdobené a nechybělo na nich ani pohoštění a po slavnostním přípitku ples zahájila polonéza, do které se mohli zapojit všichni milovníci tance. Následoval bohatý program, kterým návštěvníky provedl herec Milan Peroutka.

Lukas Topiarz, předseda kulturní komise: “Máme vystoupení folklorního souboru Suszanie, následuje volná zábava, k hudbě a tanci hrají Smolaři. Od 10 do 11 hodin má vystoupení pan Peroutka, který bude provázet programem, bude zpívat a pak následuje tombola, která je, myslím, velmi bohatá. Tombola obsahuje 71 cen a je tam velký sortiment. Televize, aku nářadí, hlavní cenou je víkendový pobyt na hotelu Horal.”
Milan Peroutka, herec: “Mám rád plesy, tohle je první ples této sezóny, takže teď nám to začíná. Nechal jsem si ušít smoking na míru, tak doufám, že dobře padne, že vypadá dobře a těším se na plesové publikum, líbí se mi, když se návštěvníci hodí do gala a baví se tak jako to bylo dřív, nejenom s těmi telefony, ale i s tou hudbou, s tím tancem. Moraváci jsou dobří, já jsem teď vlastně částečně taky Moravák, dá se říct, protože půlka mé nové rodiny je z Moravy, takže já myslím, že to jsou lidé, kteří opravdu si umí užít zábavu.”
Karolina Drozdzik, folklorní soubor Suszanie: “My dneska vystupujeme s maškarádou, což je náš takový, už vlastně z minulého roku plesový program a se Slovenskem. To je takový folklor. Já se těším, jako je to náročné, protože v podstatě každý víkend ples, takže ty večery nemáme v podstatě, ale já si to užívám. Vždycky koukám na ty šaty a na tu celou atmosféru a jako já si to užívám, já to mám ráda.”
anketa: návštěvníci plesu: “Těšila jsem se hodně, chodím tady každý rok, jsem tady asi po osmé a je to tady super. Na tombolu se taky těším, doufám, že něco vyhraju.”
“Chodíme pravidelně, je to úžasný ples, jsme asi potřetí. Z programu se těšíme na kapelu, na tombolu a na zábavu.”
“Na ples chodíme každý rok a vždycky se moc těšíme s manželem a s rodinou. Je to príma zábava. I ráda tančím, s manželem nejraději.”

Na závěr pár slov k historii. Plesová sezóna probíhá už více než 400 let. Nejstarší záznamy o plesech totiž pocházejí z šestnáctého století. Plesová sezóna oficiálně začíná po Třech králích a trvá až do Popeleční středy.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/stonava/11000041207/na-reprezentacnim-plese-stonavy-se-bavily-stovky-lidi-tesil-se-na-nej-i-herec-milan-peroutka