Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Dětské centrum bylo průkopníkem speciálního školství, i těžce postiženým dětem pomáhá už 30 let

Nový Jičín |

Speciální základní a mateřská škola v Novém Jičíně oslavila 30 let existence. Původní název tohoto zařízení byl Dětské centrum, a na počátku devadesátých let bylo průkopníkem školství pro těžce handicapované děti.

Třicet let speciální školy v Novém Jičíně, do které dochází děti se středním a těžkým kombinovaným postižením, připomněla oslava na školní zahradě a den otevřených dveří. Během oficiální části vzpomínala na počátky vzniku tohoto zařízení bývalá dlouholetá ředitelka Marcela Komendová.

Marcela Komendová, zástupkyně ředitele ZŠ a MŠ speciální v Novém Jičíně: “V devadesátých letech se ukázala potřeba zřídit zařízení, které by pečovalo o děti s kombinovaným postižením, s těžkým mentálním postižením, s více vadami. Do té doby byly děti s těžkým postižením byly v kategorii nevzdělavatelných a byly doma nebo v ústavech. S myšlenkou přišli zástupci města, odboru školství a sociálního, po vzoru severských zemí Švédsko, Dánsko, Norsko, kde už to tak fungovalo, aby vzniklo nějaké komplexní zařízení, kde by se poskytovaly nejen školské služby, ale i sociální a zdravotní. A od myšlenky k nápadu, a hlavně přes vůli a ochotu města jsem se dostali ke vzniku Dětského centra.”

To bylo založeno už v roce 1991, v roce 1993 bylo oficiálně zapsáno do rejstříku škol.

Marcela Komendová, zástupkyně ředitele ZŠ a MŠ speciální v Novém Jičíně: “Vznikali jsme takzvaně na zelené louce, za tehdy velmi omezené legislativy, kdy v podstatě jsme zjišťovali, co ty děti dovedou, na co mají, jaké mají mantinely. Ve spolupráci s lékaři, s psychology, se speciálními pedagogy jsme v podstatě tvořili kuchařku. Já jsem byla u toho, kdy se vlastně ověřovaly ty vzdělávací programy, kdy jsem sami vymýšleli metodiky plavání, metodiky činnosti terapií až do dnešní podoby.”

V podstatě tu v Novém Jičíně vyšlapali cestičku jiným podobným zařízením, která začala vznikat později. Z původního názvu Dětské centrum se po několika změnách ustálilo současné označení základní a mateřská škola speciální.

David Ježek, ředitel ZŠ a MŠ speciální Nový Jičín: “Jsme škola, která v systému školství vzdělává ty děti s nejtěžším hendikepem a od toho se odvíjí potřebnost personální, odborná, vzdělanost pedagogů a materiálně technické vybavení školy. Určitě toto všechno jsem v současných podmínkách zajistit. Vnímáme, že trošku se mění skladba těch dětí, protože přibývá dětí s autismem, dětí se specifickými projevy chování, což je skupina dětí, která klade daleko jiné a výraznější nároky na vzdělávací metody práce učitelů. A to je pro nás takový výzva, protože těchhle dětí do budoucna určitě bude přibývat.”

Speciální školou prošlo za dobu její existence na tři sta dětí, některé z nich se sem v doprovodu rodičů v den otevřených dveří vrátily.

rodiče bývalých žáků školy:
“Dcerka tady chodila, teď chodí do denního stacionáře Edenu, ale chodila tady od pěti let. A byla tady nadšená, prostě tady chodila moc ráda.”
“Tady bylo vždycky moc fajn, je tady parta lidí, která je úžasná.”
Zhruba dvacet let je zřizovatelem této speciální školy Moravskoslezský kraj.
Stanislav Folwarczny (ODS), náměstek hejtmana MS kraje: “Moravskoslezský kraj zřizuje vzdělávání pro děti, které vyžadují zvláštní péči a skutečně se jim snažíme vytvořit odpovídající podmínky tak, aby bylo o ně postaráno. A v této škole je to vidět. Skutečně ty podmínky, jednak prostorové uvnitř i venkovní jsou vynikající, a co je ještě důležitější, tak je péče o děti, a tady skutečně je o děti výborně postaráno.”

Aktuálně v novojičínské základní a mateřské škole speciální sídlící na Komenského ulici pečují o zhruba 70 dětí. Každé tu může strávit až 15 let svého života.

Nahlásit chybu


K tématu

Před 30 lety bylo průkopníkem speciálního školství pro těžce postižené děti novojičínské Dětské centrum

8. června 2023 10:40 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Speciální základní a mateřská škola v Novém Jičíně oslavila 30 let existence. Původní název tohoto zařízení byl Dětské centrum, a na počátku devadesátých let bylo průkopníkem školství pro středně a těžce handicapované děti.

ZŠ a MŠ Naděje ve Frýdku-Místku chce vylepšit zahradu a zřídit Snoezelen místnosti

20. listopadu 2023 12:36 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Základní a mateřská škola Naděje ve Frýdku-Místku usiluje o další speciální vybavení a také unikátní terapeutické místnosti. Město v tomto ohledu vyjde školce vstříc a společně s ní připraví vylepšení herních prvků na zahradě a také zřízení a vybavení místností Snoezelen.

Z Barcelony šli i pro handicapovanou Natálku pěšky 2 350 kilometrů

Dva kamarádi z Nového Jičína, kteří se rozhodli překonat sami sebe, vyrazili pěšky z Barcelony zpět domů. Teď už jsou v cíli. 2 350 kilometrů za 75 dní zdolali i pro handicapovanou Natálku.


Požár čapího hnízda v Albrechtičkách nepřežila čtyři mláďata

Včera 19:48 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Čtyři jednotky hasičů se v neděli odpoledne zapojily do likvidace požáru čapího hnízda na sloupu vysokého napětí v Albrechtičkách na Novojičínsku. Požár bohužel nepřežila čtyři mláďata.

Z Barcelony šli i pro handicapovanou Natálku pěšky 2 350 kilometrů

Dva kamarádi z Nového Jičína, kteří se rozhodli překonat sami sebe, vyrazili pěšky z Barcelony zpět domů. Teď už jsou v cíli. 2 350 kilometrů za 75 dní zdolali i pro handicapovanou Natálku.

Cyklista se těžce zranil po pádu v Bikeparku Kopřivná

Včera 18:55 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Záchranáři spolu s horskou službou zasahovali u vážně zraněného cyklisty na Bruntálsku. Po těžkém pádu v Bikeparku Kopřivná byl několik minut v bezvědomí. Do nemocnice ho transportoval vrtulník.

Janovičtí si užili Den obce, hosty byli Kristína a Buty

Ve sportovním areálu v Janovicích se 1. června konal Den obce. Program byl sestaven pro všechny věkové kategorie. Na podiu vystoupili místní školáci, folklorní soubor i pozvaní hosté.

Na Den dětí se v Těrlicku konaly letní sportovní hry

Na hřišti v centru Těrlicka a v jeho okolí se konaly další letní sportovní hry. Spojené byly i se Dnem dětí.

Na Myslíku pořádali tradiční odpoledne pro děti

Den dětí patřil na Myslíku už tradičně zábavě pro celé rodiny. Nechyběly soutěže a malé i velké potěšila dakarská tatra.

Na florbalový turnaj v Hlučíně přijely týmy z Polska i Slovenska

Odborné učiliště a Praktická škola v Hlučíně pořádala florbalový turnaj. Mezinárodní podnik byl primárně určen pro žáky středních škol zařazených do speciálního vzdělávání.

V Karviné otevřeli nové dopravní hřiště, sloužit bude školám i veřejnosti

1. června 2024 12:16 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Nové dětské dopravní hřiště bylo slavnostně otevřeno. Děti tady najdou vše, co potřebují k získání praktických dovedností a znalostí týkající se bezpečnosti v silničním provozu. V reportáži se dozvíte podrobnosti k jeho užívání veřejností.

Městská policie ocenila své nejlepší a věrné pracovníky za rok 2023

Městská policie ocenila své pracovníky za věrnou službu, tedy ty, kteří v uniformě se znakem Nového Jičína strávili 20, 25 a 30 let. Současně vyhlásila nejlepší zaměstnance za rok 2023.

V Ostravě-Porubě vykvete 14 květinových luk. Novinkou jsou louky na Hl. třídě a u Oblouku

31. května 2024 15:22 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Porubě začal výsev květinových luk. První z nich Poruba vysela už v roce 2021 na Francouzské ulici a okamžitě se stala fenoménem. Od té doby jich každým rokem přibývá.


Hravá angličtina otestovala žáky dvanácti základních škol

31. května 2024 16:55 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Rekordní počet dvanácti škol se zapojil do letošního ročníku soutěže v anglickém jazyce, kterou pořádá Základní škola Butovická. Jazykové znalosti v ní žáci prověřují zábavnou formou, včetně různých kvízů a křížovek.

Studénka hodlá chodníky zbavit uvolněných a propadlých dlaždic

31. května 2024 8:58 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Běžné drobnější opravy a údržbu chodníků zajistí pro Studénku externí firma, radnice s ní podepsala smlouvu na čtyři roky. První práce začnou počátkem června u Dělnického domu.

Žilinská snídaně může vyřešit třeba i sousedské spory

31. května 2024 7:41 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

První letošní sousedská snídaně na čerstvém vzduchu, pod přístřeškem v Žilině, se konala v sobotu 18. května. Do venkovního prostředí se přesunula z místního Spolkového domu.

Muzeum plní nové železniční modely, třeba i vagon na slivovici

30. května 2024 12:55 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Vagonářské muzeum návštěvníky láká na novinky, které se v expozicích objevují průběžně. Téměř každý měsíc tu něčím překvapí. V květnu je to například nová kolekce papírových a plastových modelů, nebo model kotlového vagonu na slivovici.

ZUŠka vytvořila v městském parku unikátní uměleckou scénu

29. května 2024 19:59 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Smetanovy sady obsadili hudebníci, tanečníci, zpěváci a výtvarníci ze základní umělecké školy. Touto přírodní uměleckou scénou se připojili k celorepublikovému festivalu ZUŠ Open.

Krok za Šimonka vykonali v Novém Jičíně i policisté, hasiči a zdravotníci

V Novém Jičíně se uskutečnil 3. ročník benefiční akce Krok za Šimonka. Běžeckého závodu se zúčastnili i hasiči, policisté a zdravotničtí záchranáři - konal se na podporu chlapce, který trpí vzácnou metabolickou nemocí.

Dětské centrum bylo průkopníkem speciálního školství, i těžce postiženým dětem pomáhá už 30 let
Vydáno 14. června 2023 17:05, Nový Jičín, Petra Dorazilová
Speciální základní a mateřská škola v Novém Jičíně oslavila 30 let existence. Původní název tohoto zařízení byl Dětské centrum, a na počátku devadesátých let bylo průkopníkem školství pro těžce handicapované děti.

Třicet let speciální školy v Novém Jičíně, do které dochází děti se středním a těžkým kombinovaným postižením, připomněla oslava na školní zahradě a den otevřených dveří. Během oficiální části vzpomínala na počátky vzniku tohoto zařízení bývalá dlouholetá ředitelka Marcela Komendová.

Marcela Komendová, zástupkyně ředitele ZŠ a MŠ speciální v Novém Jičíně: “V devadesátých letech se ukázala potřeba zřídit zařízení, které by pečovalo o děti s kombinovaným postižením, s těžkým mentálním postižením, s více vadami. Do té doby byly děti s těžkým postižením byly v kategorii nevzdělavatelných a byly doma nebo v ústavech. S myšlenkou přišli zástupci města, odboru školství a sociálního, po vzoru severských zemí Švédsko, Dánsko, Norsko, kde už to tak fungovalo, aby vzniklo nějaké komplexní zařízení, kde by se poskytovaly nejen školské služby, ale i sociální a zdravotní. A od myšlenky k nápadu, a hlavně přes vůli a ochotu města jsem se dostali ke vzniku Dětského centra.”

To bylo založeno už v roce 1991, v roce 1993 bylo oficiálně zapsáno do rejstříku škol.

Marcela Komendová, zástupkyně ředitele ZŠ a MŠ speciální v Novém Jičíně: “Vznikali jsme takzvaně na zelené louce, za tehdy velmi omezené legislativy, kdy v podstatě jsme zjišťovali, co ty děti dovedou, na co mají, jaké mají mantinely. Ve spolupráci s lékaři, s psychology, se speciálními pedagogy jsme v podstatě tvořili kuchařku. Já jsem byla u toho, kdy se vlastně ověřovaly ty vzdělávací programy, kdy jsem sami vymýšleli metodiky plavání, metodiky činnosti terapií až do dnešní podoby.”

V podstatě tu v Novém Jičíně vyšlapali cestičku jiným podobným zařízením, která začala vznikat později. Z původního názvu Dětské centrum se po několika změnách ustálilo současné označení základní a mateřská škola speciální.

David Ježek, ředitel ZŠ a MŠ speciální Nový Jičín: “Jsme škola, která v systému školství vzdělává ty děti s nejtěžším hendikepem a od toho se odvíjí potřebnost personální, odborná, vzdělanost pedagogů a materiálně technické vybavení školy. Určitě toto všechno jsem v současných podmínkách zajistit. Vnímáme, že trošku se mění skladba těch dětí, protože přibývá dětí s autismem, dětí se specifickými projevy chování, což je skupina dětí, která klade daleko jiné a výraznější nároky na vzdělávací metody práce učitelů. A to je pro nás takový výzva, protože těchhle dětí do budoucna určitě bude přibývat.”

Speciální školou prošlo za dobu její existence na tři sta dětí, některé z nich se sem v doprovodu rodičů v den otevřených dveří vrátily.

rodiče bývalých žáků školy:
“Dcerka tady chodila, teď chodí do denního stacionáře Edenu, ale chodila tady od pěti let. A byla tady nadšená, prostě tady chodila moc ráda.”
“Tady bylo vždycky moc fajn, je tady parta lidí, která je úžasná.”
Zhruba dvacet let je zřizovatelem této speciální školy Moravskoslezský kraj.
Stanislav Folwarczny (ODS), náměstek hejtmana MS kraje: “Moravskoslezský kraj zřizuje vzdělávání pro děti, které vyžadují zvláštní péči a skutečně se jim snažíme vytvořit odpovídající podmínky tak, aby bylo o ně postaráno. A v této škole je to vidět. Skutečně ty podmínky, jednak prostorové uvnitř i venkovní jsou vynikající, a co je ještě důležitější, tak je péče o děti, a tady skutečně je o děti výborně postaráno.”

Aktuálně v novojičínské základní a mateřské škole speciální sídlící na Komenského ulici pečují o zhruba 70 dětí. Každé tu může strávit až 15 let svého života.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/novojicinsko/novy-jicin/11000037714/detske-centrum-bylo-prukopnikem-specialniho-skolstvi-i-tezce-postizenym-detem-pomaha-uz-30-let