Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zámek ve Studénce bude připomínat i minulost spojenou s legionáři

Studénka |

Zámek ve Studénce, ve kterém je Vagonářské muzeum, bude nově připomínat i svou minulost spojenou s legionáři. Odrazovým můstkem se stal objev nápisu během restaurátorského průzkumu.

Muzeum věnované železniční tématice - to je hlavní náplň zámku ve Studénce. Letos na podzim ovšem tato kulturní památka svůj historický záběr rozšíří, a to o malou expozici věnovanou legionářům. Všechno to začalo před čtyřmi lety, kdy tu město nechalo provést restaurátorský průzkum výmalby.

Libor Slavík (STUDEŇÁCI PRO STUDÉNKU), starosta Studénky: “Vnímáme, že zámek ve Studénce má svou historickou hodnotu a naším cílem je mu navrátit ten historický lesk. V podstatě od roku 2019 intenzivně pracujeme, přípravou studie a uděláním restaurátorského průzkumu, na tom, abychom připravovali i následné kroky formou dokumentace k tomu, že jak budova Nového zámku, tak budova Starého zámku získá svůj původní historický ráz a budou využity na maximum, ať už z pohledu volnočasových aktivit, tak případně prohlídkových tras. Tato místnost v rámci přípravy výstavy legionářů je tou první vlaštovkou.”

Restaurátoři zde tedy v pokoji v přízemí odhalili na stěnách dvě vrstvy. Jednu původní z doby přestavby objektu v roce 1860, kdy jej už vlastnil rod Blücherů, a na ni druhou - s nápisem nazdar. Jak se ukázalo, jedná se o pozdrav a znak legionářů.

Alois Petroš, tajemník jednoty ČsOL Nový Jičín: “Zkoumalo se, proč tam je ten nápis, a pak vedoucí zámku přišel na to, že tady byla před 100 lety zřízena legionářská škola. Legionáři, kteří se vraceli, zejména ti zranění a invalidé, tak aby se jim pomohla trošičku vrátit do života. Tak se otevřela tato legionářská škola, která tu byla od roku 1919 do roku 1923. Byla to škola, která byla zaměřená na ekonomiku.”
    Dalibor Halátek, Národní památkový ústav Ostrava: “V rámci přípravy restaurování se rozhodlo, že se budou prezentoval obě vrstvy, tedy jak ta Blücherovská, která vytváří rám, který dneska už vidíme, tak uprostřed to heslo s doprovodnou malbou toho legionářského znaku.”

    Práce restaurátorů ztěžovala absence jakékoliv fotografie tohoto pokoje. Odborníci předpokládají, že uprostřed malby znaku legionářů byla pravděpodobně dřevěná výplň.

    Dalibor Halátek, Národní památkový ústav Ostrava: “Je to jakoby výjimečná situace, že se v nějakém zámku najde legionářský znak. Legionářské muzeum nebylo úplně obvyklé na našem území. Známe jedno z Opavy a jedno z Ostravy, ale tam jsme nic podobného nenašli, takže je to jakoby výjimečná věc.”

    Teno pokoj teď bude legionářskou školu připomínat v zámku ve Studénce trvale.

    Bronislav Novosad, vedoucí Vagonářského muzea: “Tato místnost se stane součástí návštěvnického okruhu, tak mohu říct, že je to malý zázrak od roku 1936, kdy Blücherové prodali zámek obci Studénka. Tady bude vitrína s určitými drobnostmi, bude tu figurína legionáře, bude tu klavír, protože historicky to byl hudební pokoj. Dále tu bude infokiosek, který bude informovat o dalších záležitostech týkajících se legionářů.”

    Malá expozice by se mohla otevřít přesně po 100 letech, co byla legionářská škola, uzavřena, a to bylo 15. listopadu 1923.

    Nahlásit chybu


    K tématu

    “Nazdar” připomíná legionářskou školu na zámku ve Studénce

    8. září 2023 7:40 | Studénka | Petra Dorazilová

    Zámek ve Studénce, ve kterém je Vagonářské muzeum, bude nově připomínat i svou minulost spojenou s legionáři. Odrazovým můstkem se stal objev nápisu během restaurátorského průzkumu.

    Na dobu šlechtických majitelů zámku odkáží i další restaurované stěny

    5. ledna 2024 15:34 | Studénka | Petra Dorazilová

    V zámku ve Studénce znovu začnou restaurátorské práce. Do původní podoby z doby šlechtických majitelů se vrátí celý pokoj, ve kterém byla loni otevřena expozice připomínající, že tu bývala i legionářská škola.

    Studénka po sto letech připomíná, že ve zdejším zámku fungovala legionářská škola

    21. listopadu 2023 11:30 | Studénka | Petra Dorazilová

    V zámku ve Studénce byla slavnostně otevřena malá expozice věnovaná legionářům. Připomíná, že tu před sto lety fungovala legionářská škola. Tuto historickou informaci oživil nápis, který byl odhalen během restaurátorských prací.


    Požár čapího hnízda v Albrechtičkách nepřežila čtyři mláďata

    Dnes 19:48 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

    Čtyři jednotky hasičů se v neděli odpoledne zapojily do likvidace požáru čapího hnízda na sloupu vysokého napětí v Albrechtičkách na Novojičínsku. Požár bohužel nepřežila čtyři mláďata.

    Z Barcelony šli i pro handicapovanou Natálku pěšky 2 350 kilometrů

    Dva kamarádi z Nového Jičína, kteří se rozhodli překonat sami sebe, vyrazili pěšky z Barcelony zpět domů. Teď už jsou v cíli. 2 350 kilometrů za 75 dní zdolali i pro handicapovanou Natálku.

    Cyklista se těžce zranil po pádu v Bikeparku Kopřivná

    Dnes 18:55 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

    Záchranáři spolu s horskou službou zasahovali u vážně zraněného cyklisty na Bruntálsku. Po těžkém pádu v Bikeparku Kopřivná byl několik minut v bezvědomí. Do nemocnice ho transportoval vrtulník.

    Janovičtí si užili Den obce, hosty byli Kristína a Buty

    Ve sportovním areálu v Janovicích se 1. června konal Den obce. Program byl sestaven pro všechny věkové kategorie. Na podiu vystoupili místní školáci, folklorní soubor i pozvaní hosté.

    Na Den dětí se v Těrlicku konaly letní sportovní hry

    Na hřišti v centru Těrlicka a v jeho okolí se konaly další letní sportovní hry. Spojené byly i se Dnem dětí.

    Na Myslíku pořádali tradiční odpoledne pro děti

    Den dětí patřil na Myslíku už tradičně zábavě pro celé rodiny. Nechyběly soutěže a malé i velké potěšila dakarská tatra.

    Na florbalový turnaj v Hlučíně přijely týmy z Polska i Slovenska

    Odborné učiliště a Praktická škola v Hlučíně pořádala florbalový turnaj. Mezinárodní podnik byl primárně určen pro žáky středních škol zařazených do speciálního vzdělávání.

    V Karviné otevřeli nové dopravní hřiště, sloužit bude školám i veřejnosti

    Nové dětské dopravní hřiště bylo slavnostně otevřeno. Děti tady najdou vše, co potřebují k získání praktických dovedností a znalostí týkající se bezpečnosti v silničním provozu. V reportáži se dozvíte podrobnosti k jeho užívání veřejností.

    Městská policie ocenila své nejlepší a věrné pracovníky za rok 2023

    Městská policie ocenila své pracovníky za věrnou službu, tedy ty, kteří v uniformě se znakem Nového Jičína strávili 20, 25 a 30 let. Současně vyhlásila nejlepší zaměstnance za rok 2023.

    V Ostravě-Porubě vykvete 14 květinových luk. Novinkou jsou louky na Hl. třídě a u Oblouku

    31. května 2024 15:22 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

    V Porubě začal výsev květinových luk. První z nich Poruba vysela už v roce 2021 na Francouzské ulici a okamžitě se stala fenoménem. Od té doby jich každým rokem přibývá.


    Hravá angličtina otestovala žáky dvanácti základních škol

    31. května 2024 16:55 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

    Rekordní počet dvanácti škol se zapojil do letošního ročníku soutěže v anglickém jazyce, kterou pořádá Základní škola Butovická. Jazykové znalosti v ní žáci prověřují zábavnou formou, včetně různých kvízů a křížovek.

    Studénka hodlá chodníky zbavit uvolněných a propadlých dlaždic

    31. května 2024 8:58 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

    Běžné drobnější opravy a údržbu chodníků zajistí pro Studénku externí firma, radnice s ní podepsala smlouvu na čtyři roky. První práce začnou počátkem června u Dělnického domu.

    Žilinská snídaně může vyřešit třeba i sousedské spory

    31. května 2024 7:41 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

    První letošní sousedská snídaně na čerstvém vzduchu, pod přístřeškem v Žilině, se konala v sobotu 18. května. Do venkovního prostředí se přesunula z místního Spolkového domu.

    Muzeum plní nové železniční modely, třeba i vagon na slivovici

    30. května 2024 12:55 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

    Vagonářské muzeum návštěvníky láká na novinky, které se v expozicích objevují průběžně. Téměř každý měsíc tu něčím překvapí. V květnu je to například nová kolekce papírových a plastových modelů, nebo model kotlového vagonu na slivovici.

    ZUŠka vytvořila v městském parku unikátní uměleckou scénu

    29. května 2024 19:59 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

    Smetanovy sady obsadili hudebníci, tanečníci, zpěváci a výtvarníci ze základní umělecké školy. Touto přírodní uměleckou scénou se připojili k celorepublikovému festivalu ZUŠ Open.

    Krok za Šimonka vykonali v Novém Jičíně i policisté, hasiči a zdravotníci

    V Novém Jičíně se uskutečnil 3. ročník benefiční akce Krok za Šimonka. Běžeckého závodu se zúčastnili i hasiči, policisté a zdravotničtí záchranáři - konal se na podporu chlapce, který trpí vzácnou metabolickou nemocí.

    Zámek ve Studénce bude připomínat i minulost spojenou s legionáři
    Vydáno 11. září 2023 13:30, Studénka, Petra Dorazilová
    Zámek ve Studénce, ve kterém je Vagonářské muzeum, bude nově připomínat i svou minulost spojenou s legionáři. Odrazovým můstkem se stal objev nápisu během restaurátorského průzkumu.

    Muzeum věnované železniční tématice - to je hlavní náplň zámku ve Studénce. Letos na podzim ovšem tato kulturní památka svůj historický záběr rozšíří, a to o malou expozici věnovanou legionářům. Všechno to začalo před čtyřmi lety, kdy tu město nechalo provést restaurátorský průzkum výmalby.

    Libor Slavík (STUDEŇÁCI PRO STUDÉNKU), starosta Studénky: “Vnímáme, že zámek ve Studénce má svou historickou hodnotu a naším cílem je mu navrátit ten historický lesk. V podstatě od roku 2019 intenzivně pracujeme, přípravou studie a uděláním restaurátorského průzkumu, na tom, abychom připravovali i následné kroky formou dokumentace k tomu, že jak budova Nového zámku, tak budova Starého zámku získá svůj původní historický ráz a budou využity na maximum, ať už z pohledu volnočasových aktivit, tak případně prohlídkových tras. Tato místnost v rámci přípravy výstavy legionářů je tou první vlaštovkou.”

    Restaurátoři zde tedy v pokoji v přízemí odhalili na stěnách dvě vrstvy. Jednu původní z doby přestavby objektu v roce 1860, kdy jej už vlastnil rod Blücherů, a na ni druhou - s nápisem nazdar. Jak se ukázalo, jedná se o pozdrav a znak legionářů.

    Alois Petroš, tajemník jednoty ČsOL Nový Jičín: “Zkoumalo se, proč tam je ten nápis, a pak vedoucí zámku přišel na to, že tady byla před 100 lety zřízena legionářská škola. Legionáři, kteří se vraceli, zejména ti zranění a invalidé, tak aby se jim pomohla trošičku vrátit do života. Tak se otevřela tato legionářská škola, která tu byla od roku 1919 do roku 1923. Byla to škola, která byla zaměřená na ekonomiku.”
      Dalibor Halátek, Národní památkový ústav Ostrava: “V rámci přípravy restaurování se rozhodlo, že se budou prezentoval obě vrstvy, tedy jak ta Blücherovská, která vytváří rám, který dneska už vidíme, tak uprostřed to heslo s doprovodnou malbou toho legionářského znaku.”

      Práce restaurátorů ztěžovala absence jakékoliv fotografie tohoto pokoje. Odborníci předpokládají, že uprostřed malby znaku legionářů byla pravděpodobně dřevěná výplň.

      Dalibor Halátek, Národní památkový ústav Ostrava: “Je to jakoby výjimečná situace, že se v nějakém zámku najde legionářský znak. Legionářské muzeum nebylo úplně obvyklé na našem území. Známe jedno z Opavy a jedno z Ostravy, ale tam jsme nic podobného nenašli, takže je to jakoby výjimečná věc.”

      Teno pokoj teď bude legionářskou školu připomínat v zámku ve Studénce trvale.

      Bronislav Novosad, vedoucí Vagonářského muzea: “Tato místnost se stane součástí návštěvnického okruhu, tak mohu říct, že je to malý zázrak od roku 1936, kdy Blücherové prodali zámek obci Studénka. Tady bude vitrína s určitými drobnostmi, bude tu figurína legionáře, bude tu klavír, protože historicky to byl hudební pokoj. Dále tu bude infokiosek, který bude informovat o dalších záležitostech týkajících se legionářů.”

      Malá expozice by se mohla otevřít přesně po 100 letech, co byla legionářská škola, uzavřena, a to bylo 15. listopadu 1923.

      Zdroj: https://polar.cz/zpravy/novojicinsko/studenka/11000039060/zamek-ve-studence-bude-pripominat-i-minulost-spojenou-s-legionari