Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ostravar aréna už nebude sloužit hokeji. Ten se přesune do nové haly

Ostrava-Jih |  | Expres Ostrava-Jih

Osud Ostravar arény se sídlem v Zábřehu je rozhodnut. Po její rekonstrukci zde již nebude ledová plocha. Ta se přesune do nové haly mimo obvod. Vedení Jihu se ale těší na možnost pořádání více kulturních akcí.

Témeř 40 let docházeli lidé na nejrůznější kulturní a sportovní akce do Ostravar arény v Zábřehu. I po několika rekonstrukcích a modernizacích však byly náklady na její provoz obrovské a vedení Ostravy muselo přijít s řešením.

Jan Dohnal (Spolu/ODS), primátor Ostravy: "Rozhodli jsme se k tomu, že postavíme stadion nový, že Ostravar arénu opravíme tak, aby zůstala nadále multifunkční halou – bude se tady odehrávat vše, co se tady odehrává teďka, akorát bez pravidelné extraligy a nebude tady stabilní ledová plocha.“

4 nové ledové plochy poté vzniknou v nové aréně. Postavena bude v místě, kde kdysi stála hala Ledňáček a tedy mimo obvod Ostrava-Jih.

Martin Bednář (ANO), starosta MOb Ostrava-Jih: „Snaha města je pochopitelná, protože energetická náročnost budovy a hlavně, vše co je v souvislosti s ledovou plochou, včetně vzduchotechniky, která musí chladit vnitřní vzduch tak, aby se ten led nerozpouštěl je opravdu náročná ekonomicky a myslím si, že v tuto chvíli i ve stavu, kdy se to opravdu nevyplácí a je třeba najít řešení, což nový stadion s novými technologiemi poskytne a opravdu je to přínos pro občany Jihu, kteří budou moct i v březnu, dubnu budou mít tady například koncerty, které se neuskuteční nikde jinde v republice, protože jde o stadiony kombinované s hokejem.“

Stavba nové arény vyřeší i vytíženost té současné, kde trénují vítkovičtí hokejisté.

Petr Handl, předseda představenstva společnosti Vítkovice Aréna: "V současné chvíli to propojení každodenního využívání arény pro nejen zápasové, ale i tréninkové programy domácího týmu HC Vítkovice Ridera je samozřejmě velkým zásahem do našich možností pořádat i jiné akce než ty, co souvisejí s hokejem jako takovým. Pro obě strany je to naprosto diskomfortní a věříme tedy, že vybudováním nového vrcholového centra ledních sportů by byl tento diskomfort odstraněn.“
Martin Bednář (ANO), starosta MOb Ostrava-Jih: „Počítáme s tím, že se právě zvýší počet akcí pro občany, které budou moci využívat právě i Jižané a že ta kultura tady právě ještě více pokvete.“

Náklady na stavbu nové haly i rekonstrukci Ostravar Arény jsou odhadovány přibližně na 2 miliardy korun. Stavět by se mohlo začít za 4 roky.

Nahlásit chybu


K tématu

V Ostravě odstartoval světový turnaj v para hokeji. Čeští reprezentanti chtějí sbírat zkušenosti

3. října 2023 8:50 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Po baseballu je Ostrava tentokrát centrem světového para hokeje. Úvodními zápasy totiž odstartovala 3. ročník mezinárodního poháru, kde se střetnou špičkové týmy z celého světa. Naše omlazená reprezentace bude především sbírat zkušenosti.

Čeští para hokejisté berou třetí místo. Rozhodli 5 vteřin před sirénou

9. října 2023 9:57 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Čeští para hokejisté berou bronz a můžou slavit. Na světovém turnaji v Ostravě se jim v utkání o třetí místo podařilo porazit složený tým IPH a po roční pauze se tak znovu mohli postavit na stupně vítězů.

Čeští para hokejisté poslední zápas skupiny prohráli. V semifinále narazí na USA

6. října 2023 10:02 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Para hokejový světový pohár v Ostravě je v plném proudu a ve čtvrtek byla dohrána základní skupina. Čeští reprezentanti nestačili na favorizovaný tým USA a se stejným soupeřem se utkají i v semifinále. Trenéři jsou ale spokojeni, protože Ameriku potrápili nejvíce ze všech týmů.


Opavské Senior taxi už má 1300 zaregistrovaných klientů. Služba je mezi seniory velmi oblíbená

Už čtvrtým rokem v Opavě funguje zvýhodněná služba Senior taxi. A je čím dál oblíbenější. V současné době ji pravidelně využívá na 1300 lidí ve věku 70 let více, pro které je určena.

Hasiči kličkovali Novým Jičínem, testovali průjezd ulic

Hasiči s velkou technikou projížděli Novým Jičínem a testovali průjezdnost problémových ulic. Doprovázela je i hlídka městské policie a společně upozorňovali na špatně zaparkovaná vozidla.

Majitelé s dobrovolníky společně zachránili a rekonstruují zlatorudnou chalupu v Suché Rudné

Před více než sto lety si nechal továrník a podnikatel v textilnictví Alois Plischke v podhůří Jeseníků postavit dům, kterému se tehdy říkalo Plischkeho vila. Po poválečné konfiskaci objekt připadl Lesům České republiky jako bydlení pro lesníky. Byl bohužel téměř neudržován a chátral. Teprve noví majitelé se pustili do jeho záchrany.

Proměna zchátralých koníren v karvinském parku Boženy Němcové by mohla začít ještě letos

7. května 2024 17:05 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Proměna zchátralých koníren v karvinském parku Boženy Němcové by mohla začít ještě letos. Projektová dokumentace je připravena, schváleno je i stavební povolení. Město má v plánu přestavět objekt na kulturně komuniktní centrum a inhalátorium.

Dívka spadla z koně, muž se poranil bruskou, dalšího našli v kolejišti

Dnes 9:12 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Záchranáři zasahovali ve středu u několika velmi vážných úrazů na několika místech Moravskoslezského kraje. Vyjížděly k nim pozemní posádky a startoval také vrtulník letecké záchranné služby.

Rekonstrukce budovy nádraží Ostrava-Vítkovice začne v květnu

Včera 10:38 | Ostrava-Vítkovice | Jiří Cileček

Správa železnic začne tento měsíc s rekonstrukcí nádražní budovy v Ostravě-Vítkovicích. Oprava památkově chráněného objektu vyjde na téměř 275 milionů korun. Ve spolupráci s obvodem Vítkovice navíc projde revitalizací také přednádražní prostor. Hotovo by mělo být do dvou let.

Dobráci z Myslíku pořádali soutěž v požárním útoku, poprvé do boje nasadili i ženský tým

Soutěž v klasickém požárním útoku uspořádali na své trati dobrovolní hasiči z Myslíku.

Historická rekonstrukce v Zábřehu připomněla osvobozování Ostravy

7. května 2024 13:59 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Jak se ke konci druhé světové války osvobozovala Ostrava mohli díky ukázky s využitím těžké techniky vidět návštěvníci sobotní Bojové cesty. Jednalo se součást třídenního programu, který připomínal postup 1. Československé tankové brigády.

Den vítězství uctili u Pomníku obětem válek

Den vítězství připomněli představitelé města, legionářů a dalších organizací u Památníku obětem válek na městském hřbitově. Položením květin a zapálením svíček uctili památku padlých i těch, kteří bojovali a přežili.

Oslavy výročí Velké Ostravy jsou v plném proudu, vyvrcholí 15. června

Oslavy sta let Velké Ostravy jsou v plném proudu a nabízejí bohatý program všeho druhu. Nachystány jsou přednášky, výstavy, hudební produkce, taneční workshopy a mnoho dalšího. Významné výročí si Ostrava připomíná ve velkém stylu.

Oblíbené Dny Fajne rodiny nabídnou v Ostravě stovky akcí

Včera 11:20 | Ostrava-Centrum | Jiří Cileček

Dny Fajne rodiny organizuje město Ostrava už popáté. V pěti týdnech, od 15. května do 16. června, nabídnou pestrou paletu nejrůznějších prorodinných aktivit, které pobaví a zaujmou všechny generace. Do přípravy se zapojilo na padesát organizací a spolků. Cílem akce je poskytnout rodinám možnost smysluplného a zábavného trávení společného času.

Architektonická perla Ostravy otevřela veřejnosti, Vila Grossmann vrátí návštěvníky do první republiky

V Ostravě povstala z popela architektonická perla – památkově chráněná Grosmannova vila. Její rekonstrukce trvala více než dva roky a vila byla veřejnosti zpřístupněna letos v dubnu, sto let od její kolaudace. Na návštěvníky z ní dýchne atmosféra první republiky.

Zábavné odpoledne pro malé čarodějky a čaroděje v Dolní oblasti Vítkovic

Starý tradiční zvyk s upálením čarodějnice si připomněli také obyvatelé Vítkovic. Zábavné odpoledne plné her si nenechalo ujít mnoho malých čarodějek a čarodějů.

Děti hrály divadelní představení pro 600 žáků základních a středních škol i veřejnost

7. května 2024 14:08 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Více než 600 dětí ze základních a středních škol Ostravy se přišlo podívat do K-Tria na divadelní představení jejich vrstevníků. Detektivní příběh zahrály děti z divadelního klubu Disodor. Akce se konala pod záštitou místostarosty Radima Ivana.

Janáčkova filharmonie Ostrava bude mít nového šéfdirigenta. Daniel Raiskin už podepsal smlouvu

7. května 2024 13:52 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Daniel Raiskin se stane novým šéfdirigentem Janáčkovy filharmonie Ostrava. Tento zkušený ruský dirigent, který vede Slovenskou filharmonii, už s orchestrem podepsal smlouvu. I když oficiálně nastoupí až za dva roky, již v nadcházející sezoně začne s orchestrem intenzivně spolupracovat.

Otevřenou ventilačku bral zloděj za pozvání do bytu. Bral na co přišel

7. května 2024 12:20 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Důležitá zpráva přišla od ostravské policie. Podařilo se totiž zadržet zloděje, který by hlavně v době dovolených mohl napáchat velkou škodu. Ke vloupání do bytů totiž využíval okna otevřená na ventilaci.

Ostravar aréna už nebude sloužit hokeji. Ten se přesune do nové haly
Vydáno 1. dubna 2024 19:34, Ostrava-Jih, Andrea Holeszová
Osud Ostravar arény se sídlem v Zábřehu je rozhodnut. Po její rekonstrukci zde již nebude ledová plocha. Ta se přesune do nové haly mimo obvod. Vedení Jihu se ale těší na možnost pořádání více kulturních akcí.

Témeř 40 let docházeli lidé na nejrůznější kulturní a sportovní akce do Ostravar arény v Zábřehu. I po několika rekonstrukcích a modernizacích však byly náklady na její provoz obrovské a vedení Ostravy muselo přijít s řešením.

Jan Dohnal (Spolu/ODS), primátor Ostravy: "Rozhodli jsme se k tomu, že postavíme stadion nový, že Ostravar arénu opravíme tak, aby zůstala nadále multifunkční halou – bude se tady odehrávat vše, co se tady odehrává teďka, akorát bez pravidelné extraligy a nebude tady stabilní ledová plocha.“

4 nové ledové plochy poté vzniknou v nové aréně. Postavena bude v místě, kde kdysi stála hala Ledňáček a tedy mimo obvod Ostrava-Jih.

Martin Bednář (ANO), starosta MOb Ostrava-Jih: „Snaha města je pochopitelná, protože energetická náročnost budovy a hlavně, vše co je v souvislosti s ledovou plochou, včetně vzduchotechniky, která musí chladit vnitřní vzduch tak, aby se ten led nerozpouštěl je opravdu náročná ekonomicky a myslím si, že v tuto chvíli i ve stavu, kdy se to opravdu nevyplácí a je třeba najít řešení, což nový stadion s novými technologiemi poskytne a opravdu je to přínos pro občany Jihu, kteří budou moct i v březnu, dubnu budou mít tady například koncerty, které se neuskuteční nikde jinde v republice, protože jde o stadiony kombinované s hokejem.“

Stavba nové arény vyřeší i vytíženost té současné, kde trénují vítkovičtí hokejisté.

Petr Handl, předseda představenstva společnosti Vítkovice Aréna: "V současné chvíli to propojení každodenního využívání arény pro nejen zápasové, ale i tréninkové programy domácího týmu HC Vítkovice Ridera je samozřejmě velkým zásahem do našich možností pořádat i jiné akce než ty, co souvisejí s hokejem jako takovým. Pro obě strany je to naprosto diskomfortní a věříme tedy, že vybudováním nového vrcholového centra ledních sportů by byl tento diskomfort odstraněn.“
Martin Bednář (ANO), starosta MOb Ostrava-Jih: „Počítáme s tím, že se právě zvýší počet akcí pro občany, které budou moci využívat právě i Jižané a že ta kultura tady právě ještě více pokvete.“

Náklady na stavbu nové haly i rekonstrukci Ostravar Arény jsou odhadovány přibližně na 2 miliardy korun. Stavět by se mohlo začít za 4 roky.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-jih/11000042350/ostravar-arena-uz-nebude-slouzit-hokeji-ten-se-presune-do-nove-haly