Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Na Alšově náměstí už svítí vánoční strom. Světlo přinesli andělé na chůdách

Ostrava-Poruba |

Také v Porubě už svítí vánoční strom na Alšově náměstí. Slavnostní rozsvícení bylo spojeno se zahájením vánočního jarmarku, který bude probíhat až do 21. prosince a nabídne pestrý doprovodný program.

Bohatá sněhová nadílka potrápila vedení porubské radnice. Do poslední chvíle se rozhodovalo. jestli slavnostní rozsvícení vánoční stromu posunout na jiný termín nebo zrušit.

Lucie Baránková Vilamová (ANO), starostka MOb Ostrava-Poruba: “Já si myslím, že se to dneska rovná malému zázraku, že tady můžeme stát a rozsvěcovat strom, protože jsem se bála jestli to vůbec dopadne, jestli budeme schopni ten sníh uklidit a jestli se sem lidé dostanou. Takže naštěstí ty poslední hodiny nám přály. takže tady dneska můžeme stát a rozsvěcovat strom Jsem moc ráda, že to nakonec klaplo.”

Rozsvícení vánočního stromu předcházel zvonečkový průvod, který vyšel od Floridy v čele s anděly na chůdách a malým andílkem, kteří na Alšovo náměstí přinesli světlo a předali ho paní starostce, která pak společně s malými dětmi rozsvítila vánoční strom.

Vánoční strom přivezli do Poruby až z Ostravice. Jedná se o 11metrovou jedli ojíněnou, kterou zdobí více než 80 nových baněk.

Lucie Baránková Vilamová (ANO), starostka MOb Ostrava-Poruba: Já bych chtěla popřát lidem, aby Vánoce prožili v klidu a v pohodě, protože není důležité, kolik cukroví mají napečeno, není důležité, že mají perfektně uklizeno, ale hlavně, ab Vánoce strávili se svými blízkými a rodinami, protože tam, kde je rodina, jsou pravé Vánoce.”

Po rozsvícení vánočního stromu byl připraven i doprovodný kulturní program.

Štěpánka Ostárková, odbor kultury a prezentace, MOb Ostrava-Poruba: “Na programu bude skupina Hi five, která ukončí dnešní program. Tomu bude předcházet taneční magické vystoupení světelných křídel na pódiu a mezi lidmi se budou pohybovat andílci na chůdách.”

Na náměstí nechyběla ani zvonička, vánoční 3D dekorace, dřevěný betlém a spousta stánků s různými dobrotami a vánočním zbožím.

anketa: prodejci: “Prodáváme převážně oblečení, ale máme tu i náramky a všechno je domácí výroba.”
“Nabízíme nejlepší gyros ve střední Evropě a taky řecké sladkosti, koření, čajíček a všechno, co je z Řecka. Je ti plno, za chvíli bude rozsvícení stromečku, bude ještě víc.“
“Všechno jsou to ruční výrobky, každý je jiný typ, i pro velké i pro malé, srdíčka, rukavice, figurky různé, polštářky levandulové, všechno možné.”
“Nabízíme dřevěné výrobky tady na Alšově náměstí v Porubě. Vyrábíme je pomocí CO2 laseru a máme rádi Vánoce. Dneska je tady fakt strašně hodně lidí , takže jsme spokojení.”
anketa: návštěvníci akce: “Čekáme na rozsvícení, zatím to není úplně vidět, ale pěkné. Dekorace nádherné už jsme se vyfotili a na památku každý rok se fotíme už co to tady je a vždycky zakládáme do alba.”
“Líbí se mi to.  Už to jsou naše 4. vánoční trhy a je to pěkné tady.”

Kulturní program doprovodí vánoční jarmark i v dalších dnech.

Štěpánka Ostárková, odbor kultury a prezentace, MOb Ostrava-Poruba: “Ráda bych pozvala všechny Porubany na 13. prosince na Česko zpívá koledy a vystoupí tady Eliška Mrázová se sborem Wichterlova gymnázia a ráda bych pozvala taky na Punč se starostko, který bude 15. prosince. Bude jezdit vláček, bude mít výpravčího a čeká na příchozí bohatý program.”

Vánoční jarmark potrvá až do 21. prosince.

Nahlásit chybu


K tématu

Porubská ZŠ I. Sekaniny tvoří virtuální velikonoční trhy na Alšově náměstí a rozšiřují zástavbu o Hl. třídu

Porubská ZŠ Ivana Sekaniny už se připravuje na Velikonoce. Po úspěšné animaci, kdy vytvořila virtuální Alšovo náměstí s vánočními trhy, teď žáci v Minecraftu (čti v majnkraftu) tvoří velikonoční jarmark.

Slezská Ostrava se chystá na Vánoce. O atmosféru se postará světelná výzdoba i trhy v Heřmanicích

14. listopadu 2023 8:39 | Ostrava-Slezská Ostrava | Tomáš Kořistka

Vánoce se rychle blíží a tak i ve Slezské Ostravě finišují s přípravou výzdoby. Sloupy veřejného osvětlení ozdobily světelné symboly tohoto svátku a chystají se i trhy, které odstartuje rozsvícení vánočního stromečku.

Na Masarykově náměstí už svítí vánoční strom. Ostravské Vánoce začaly

25. listopadu 2023 20:06 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Na ostravském centrálním Masarykově náměstí se v sobotu rozsvítil vánoční strom. Letošní ročník Ostravských Vánoc, které potrvají až do 1. ledna příštího roku zahájili přímo na hlavní scéně zástupci statutárního města Ostravy, hlavního partnera akce městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz a biskupství ostravsko-opavského. Při slavnostním zahájení si zcela zaplněné náměstí vychutnalo show k rozsvícení vánočního stromu v podání Art Prometheus a na hlavní scéně pak vystoupil Michal Hrůza s kapelou Hrůzy.


Policisté zakročili proti mladíkovi, který si vykračoval poblíž šampionátu s kuličkovým samopalem

Dnes 13:54 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Jak postupují policisté proti podezřelému s dlouhou střelnou zbraní si mohl na vlastní kůži vyzkoušet 18letý mladík z Ostravy. Nedaleko haly, kde se právě odehrává hokejové mistrovství světa, procházel s airsoftovou maketou samopalu.

Budoucí zdravotníci skládali praktické maturitní zkoušky

Dnes 10:41 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Studenti středních zdravotnických škol skládali praktické maturitní zkoušky v Nemocnici Třinec.

Policisté zachránili život opilého muže, kterého doma málem udusila spálená večeře

Dnes 10:13 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Dvojice ostravských policistů vyjela 14. května večer k zásahu do Opletalovy ulice v Porubě, kde lidé ohlásili kouř vycházející z jednoho bytu.

Na Lodičkách v Karviné se konal triatlon Boženy Němcové. Jednou z disciplín bylo veslování

Volnočasový areál Lodičky patřil na jeden den sportovním nadšencům. Konal se tady netradiční triatlon. Jednou z jeho disciplín bylo veslování, podívejte se na reportáž.

Školáci navrhovali, co v Ostravě zlepšit. Diskutoval s nimi starosta centrálního obvodu

Školáci v centru Ostravy dostali otázku, co by ve svém městě zlepšili. Z námětů pak vzešla beseda se starostou centrálního obvodu, který se dětem snažil na jejich otázky osobně odpovědět. Zajímala je hlavně čistota, bezpečí nebo možnosti volnočasového vyžití.

Světlo a kořeny novojičínského rodáka na Staré poště

Stará pošta nabízí v květnu výstavu všestranného výtvarníka, novojičínského rodáka, Antonína Gavlase. Její název “Kořeny světla” odkazuje na jeho rodiště a na hlavní princip jeho tvorby.

V Karviné zkrášlují další veřejná prostranství, proměnou projde několik míst ve městě

V Karviné zkrášlují další veřejná prostranství. Po náměstíčku u Permonu a velké proměny prostoru u obchodního domu v centru města přišlo na řadu náměstíčko Gagarina a také plocha poblíž ulice Nedbalova. V současné době se už také připravuje proměna prostranství U Skleníku v Karviné-Ráji.

Studenti bruntálské průmyslovky postavili nejnovější Tatrovku, bude sloužit při zimní údržbě v okrese Bruntál

17. května 2024 12:23 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Propojení teorie s praxí je vysněným cílem moha středních i vysokých škol. Dokonale se to povedlo na bruntálské Střední průmyslové škole a obchodní akademii. Ve spolupráci s Tatrou Kopřivnice jako druzí v kraji zdejší studenti sestavili celou nejnovější Tatrovku.

V Porubě zahájili 5. ročník Sdílka. Letos u Floridy, kde je v plánu rekonstrukce celého prostoru

16. května 2024 21:02 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Porubě slavnostně zahájili už 5. ročník Sdílka. Tato netradiční Pop Up expozice Začala už v roce 2016 na středovém pásu Hl. třídy a od té doby probíhá co dva roky pokaždé na jiném místě obvodu.

V Karviné už potřetí ocenilo vedení města na zámku Fryštát osobnosti ve zdravotnictví

17. května 2024 13:28 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Vedení Karviné se rozhodlo udělit Pamětní list Rady města Karviné osobnostem ve zdravotnictví. Vybráni byli ti, kteří svou práci dělají zodpovědně, s velkým nasazením a mimořádným rozsahem odborných aktivit.

V Porubě se uskutečnil mezinárodní turnaj mládeže v boxu Ostrava 2024

16. května 2024 21:48 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Porubě se uskutečnil mezinárodní turnaj mládeže v boxu Ostrava 24. Určen byl mládeži ve věku 11 až 18 let a zúčastnili se ho boxeři i z Německa a Skotska.

Porubské mateřské školy patřily zápisům dětí. Jejich kapacita je dostatečná

16. května 2024 20:53 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Porubské mateřské školy patřily zápisům dětí. Rodiče je mohli přihlásit do kterékoli školky v obvodu. Spádovou oblastí je totiž celá Poruba.

Mladí cyklisté z Ostravy se učili bezpečnému provozu a zasoutěžili si

16. května 2024 20:39 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Regionální zprávy POLAR

Se zásadami bezpečného chování v silničním provozu se každoročně seznamují žáci 3. až 5. tříd základních škol z Ostravy. Vyvrcholením dopravní výuky mladých cyklistů byla soutěž, která se konala na dopravním hřišti v Hrabůvce.

Kolekci historických vozidel obohatí tramvaj Tatra T3. Na její opravu věnuje Ostrava 5 milionů kč

16. května 2024 12:43 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostrava má po Praze největší sbírku historických vozidel městské hromadné dopravy. Většina z nich je ve perfektním stavu a stále jezdí. Nyní k ním přibude i tramvaj Tatra T3, která v Ostravě jezdila ještě před 30 roky.

Nenechávejte v autech nic cenného. Zloděj během pár dní vykradl 16 vozidel v Ostravě

16. května 2024 11:43 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Dnes máme dobrou zprávu pro majitele vozidel. Ostravským policistům se podařilo zadržet zloděje, který během pár dní vykradl 16 aut. Zároveň je to ale pro řidiče výstraha, aby nenechávali v autech nic cenného, protože právě viditelné věci pachatele přilákaly.

ZŠ Bohumínská poprvé navštívili žáci z polského Těšína, školy navázaly přeshraniční spolupráci

Žáci i učitelé Základní školy Bohumínská ve Slezské Ostravě a Szkoły Podstawowej nr 1 z polského Těšína se poprvé sešli, aby navázali přeshraniční spolupráci. Polské hosty čekalo v Ostravě tradiční přivítání chlebem se solí, ale i prohlídka školy, nebo přátelský zápas v basketbalu.

Na Alšově náměstí už svítí vánoční strom. Světlo přinesli andělé na chůdách
Vydáno 8. prosince 2023 19:57, Ostrava-Poruba, Yvona Fajtová
Také v Porubě už svítí vánoční strom na Alšově náměstí. Slavnostní rozsvícení bylo spojeno se zahájením vánočního jarmarku, který bude probíhat až do 21. prosince a nabídne pestrý doprovodný program.

Bohatá sněhová nadílka potrápila vedení porubské radnice. Do poslední chvíle se rozhodovalo. jestli slavnostní rozsvícení vánoční stromu posunout na jiný termín nebo zrušit.

Lucie Baránková Vilamová (ANO), starostka MOb Ostrava-Poruba: “Já si myslím, že se to dneska rovná malému zázraku, že tady můžeme stát a rozsvěcovat strom, protože jsem se bála jestli to vůbec dopadne, jestli budeme schopni ten sníh uklidit a jestli se sem lidé dostanou. Takže naštěstí ty poslední hodiny nám přály. takže tady dneska můžeme stát a rozsvěcovat strom Jsem moc ráda, že to nakonec klaplo.”

Rozsvícení vánočního stromu předcházel zvonečkový průvod, který vyšel od Floridy v čele s anděly na chůdách a malým andílkem, kteří na Alšovo náměstí přinesli světlo a předali ho paní starostce, která pak společně s malými dětmi rozsvítila vánoční strom.

Vánoční strom přivezli do Poruby až z Ostravice. Jedná se o 11metrovou jedli ojíněnou, kterou zdobí více než 80 nových baněk.

Lucie Baránková Vilamová (ANO), starostka MOb Ostrava-Poruba: Já bych chtěla popřát lidem, aby Vánoce prožili v klidu a v pohodě, protože není důležité, kolik cukroví mají napečeno, není důležité, že mají perfektně uklizeno, ale hlavně, ab Vánoce strávili se svými blízkými a rodinami, protože tam, kde je rodina, jsou pravé Vánoce.”

Po rozsvícení vánočního stromu byl připraven i doprovodný kulturní program.

Štěpánka Ostárková, odbor kultury a prezentace, MOb Ostrava-Poruba: “Na programu bude skupina Hi five, která ukončí dnešní program. Tomu bude předcházet taneční magické vystoupení světelných křídel na pódiu a mezi lidmi se budou pohybovat andílci na chůdách.”

Na náměstí nechyběla ani zvonička, vánoční 3D dekorace, dřevěný betlém a spousta stánků s různými dobrotami a vánočním zbožím.

anketa: prodejci: “Prodáváme převážně oblečení, ale máme tu i náramky a všechno je domácí výroba.”
“Nabízíme nejlepší gyros ve střední Evropě a taky řecké sladkosti, koření, čajíček a všechno, co je z Řecka. Je ti plno, za chvíli bude rozsvícení stromečku, bude ještě víc.“
“Všechno jsou to ruční výrobky, každý je jiný typ, i pro velké i pro malé, srdíčka, rukavice, figurky různé, polštářky levandulové, všechno možné.”
“Nabízíme dřevěné výrobky tady na Alšově náměstí v Porubě. Vyrábíme je pomocí CO2 laseru a máme rádi Vánoce. Dneska je tady fakt strašně hodně lidí , takže jsme spokojení.”
anketa: návštěvníci akce: “Čekáme na rozsvícení, zatím to není úplně vidět, ale pěkné. Dekorace nádherné už jsme se vyfotili a na památku každý rok se fotíme už co to tady je a vždycky zakládáme do alba.”
“Líbí se mi to.  Už to jsou naše 4. vánoční trhy a je to pěkné tady.”

Kulturní program doprovodí vánoční jarmark i v dalších dnech.

Štěpánka Ostárková, odbor kultury a prezentace, MOb Ostrava-Poruba: “Ráda bych pozvala všechny Porubany na 13. prosince na Česko zpívá koledy a vystoupí tady Eliška Mrázová se sborem Wichterlova gymnázia a ráda bych pozvala taky na Punč se starostko, který bude 15. prosince. Bude jezdit vláček, bude mít výpravčího a čeká na příchozí bohatý program.”

Vánoční jarmark potrvá až do 21. prosince.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-poruba/11000040517/na-alsove-namesti-uz-sviti-vanocni-strom-svetlo-prinesli-andele-na-chudach