Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

ZŠ Bulharská se zapojila do projektu Fajne školní bistro. Chtěla si obohatit jídelníček

Ostrava-Poruba |  | Expres Ostrava-Poruba

Základní škola Bulharská v Ostravě-Porubě se zapojila do projektu Fajne školní bistro. Ten už 5 rokem pořádá ostravský magistrát, aby zvýšil kvalitu přípravy pokrmů a stravování v jídelnách mateřských a základních škol.

Na Základní školu Bulharská zavítal renomovaný šéfkuchař Michal Adam, aby kuchařkám tamní jídelny pomohl s moderní gastronomií. Zlepšit se chtěly v přípravě bezmasých pokrmů.

Kateřina Glovina, vedoucí jídelny: “Do fajneho školního bistra jsme se přihlásili, aby jsme trošku zviditelnili naši školní jídelnu a přáli jsme si, aby jsme připravovali nějaký netradiční bezmasý pokrm, protože máme zařazovat každý týden nějaké bezmasé jídlo a tím pádem, aby jsme měli pestřejší stravu, aby paní kuchařky trošku se dostaly jakoby do světa, protože je důležité, aby tady přišel někdo zvenku a naučily se zase něco nového.”
Michal Adam, šéfkuchař: “Vařilo se nám tady úplně skvěle. Vynikající kuchyň, klobouk dolů před kuchařkou, paní vedoucí, vše opravdu výborné, výborný personál, výborné zázemí, takže skvělé. My jsme na žádost dneska zařadili opět bezmasý pokrm tak jak je všeobecný tlak na snižování masa, takže máme kuskus trošku do indicka. Máme tam zázvor, římský kmín, kari, k tomu máme pečenou mrkev s černým sezamem a troškou citronové šťávy a troškou zázvoru.”

Jako dezert se podával rozebraný jablkový koláč. tedy tvaroh s mátou, jablky dušenými se skořicí a máslem, posypaný drobenkou a karamelizovanými ořechy. Ńechyběla ani krémová polévka z červené čočky sypaná dýňovými semínky.

anketa: žáci ZŠ Bulharská: “Třeba ten tvaroh to bylo fakt dobrý. Uznávám, že to se fakt povedlo.”
“Bylo to výborné, tu polévku jsem si dala ještě jednou.”
“Líbí se mi jak si vyhráli s těma chutěma, že třeba mrkev nechutná jako normální mrkev a je to mnohem více ochucené a baví mě to. Je to takový zábavný oběd celkově.”
Dagmar Kovářů, nutriční terapeutka: “Tady v Porubě jsou na tom dobře. Je tady snaha o zavádění nových potravin a probrali jsme taky případnou existenci salátových barů, pitný režim jsme zrevidovali.”

Školní jídelna vaří i na přání dětí. Nejčastěji chtějí řízky, smažené kuřecí stripsy, smažený sýr a špagety.

Nahlásit chybu


K tématu

Porubská ZŠ Bulharská se zapojila do projektu ostravského magistrátu Fajne školní bistro

Základní škola Bulharská v Ostravě-Porubě se zapojila do projektu Fajne školní bistro. Ten už 5 rokem pořádá ostravský magistrát, aby zvýšil kvalitu přípravy pokrmů a stravování v jídelnách mateřských a základních škol.

Projekt Fajne školní bistro mohou nově využívat i školky. Kuchařky se díky němu učí vařit moderněji a zdravěji

5. října 2023 15:15 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová

Projekt ostravského magistrátu Fajne školní bistro prošel úpravami. Rozšířil se i na mateřské školy a nově připravují menu místo jednoho hned 4 šéfkuchaři. Jídelníček sestavují podle přání kuchařek.

Projekt Fajne školní bistro ostravského magistrátu se rozšířil i na MŠ. Zvýšil se i počet šéfkuchařů

5. října 2023 10:03 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

Projekt ostravského magistrátu Fajne školní bistro prošel úpravami. Rozšířil se i na mateřské školy a nově připravují menu místo jednoho hned 4 šéfkuchaři. Jídelníček sestavují podle přání kuchařek, které ví nejlépe, v čem by se chtěly zlepšit.


Policisté zakročili proti mladíkovi, který si vykračoval poblíž šampionátu s kuličkovým samopalem

Včera 13:54 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Jak postupují policisté proti podezřelému s dlouhou střelnou zbraní si mohl na vlastní kůži vyzkoušet 18letý mladík z Ostravy. Nedaleko haly, kde se právě odehrává hokejové mistrovství světa, procházel s airsoftovou maketou samopalu.

Budoucí zdravotníci skládali praktické maturitní zkoušky

Včera 10:41 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Studenti středních zdravotnických škol skládali praktické maturitní zkoušky v Nemocnici Třinec.

Policisté zachránili život opilého muže, kterého doma málem udusila spálená večeře

Včera 10:13 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Dvojice ostravských policistů vyjela 14. května večer k zásahu do Opletalovy ulice v Porubě, kde lidé ohlásili kouř vycházející z jednoho bytu.

Na Lodičkách v Karviné se konal triatlon Boženy Němcové. Jednou z disciplín bylo veslování

18. května 2024 16:52 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Volnočasový areál Lodičky patřil na jeden den sportovním nadšencům. Konal se tady netradiční triatlon. Jednou z jeho disciplín bylo veslování, podívejte se na reportáž.

Školáci navrhovali, co v Ostravě zlepšit. Diskutoval s nimi starosta centrálního obvodu

Školáci v centru Ostravy dostali otázku, co by ve svém městě zlepšili. Z námětů pak vzešla beseda se starostou centrálního obvodu, který se dětem snažil na jejich otázky osobně odpovědět. Zajímala je hlavně čistota, bezpečí nebo možnosti volnočasového vyžití.

Světlo a kořeny novojičínského rodáka na Staré poště

Stará pošta nabízí v květnu výstavu všestranného výtvarníka, novojičínského rodáka, Antonína Gavlase. Její název “Kořeny světla” odkazuje na jeho rodiště a na hlavní princip jeho tvorby.

V Karviné zkrášlují další veřejná prostranství, proměnou projde několik míst ve městě

18. května 2024 9:39 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

V Karviné zkrášlují další veřejná prostranství. Po náměstíčku u Permonu a velké proměny prostoru u obchodního domu v centru města přišlo na řadu náměstíčko Gagarina a také plocha poblíž ulice Nedbalova. V současné době se už také připravuje proměna prostranství U Skleníku v Karviné-Ráji.

Studenti bruntálské průmyslovky postavili nejnovější Tatrovku, bude sloužit při zimní údržbě v okrese Bruntál

17. května 2024 12:23 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Propojení teorie s praxí je vysněným cílem moha středních i vysokých škol. Dokonale se to povedlo na bruntálské Střední průmyslové škole a obchodní akademii. Ve spolupráci s Tatrou Kopřivnice jako druzí v kraji zdejší studenti sestavili celou nejnovější Tatrovku.

V Porubě zahájili 5. ročník Sdílka. Letos u Floridy, kde je v plánu rekonstrukce celého prostoru

16. května 2024 21:02 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Porubě slavnostně zahájili už 5. ročník Sdílka. Tato netradiční Pop Up expozice Začala už v roce 2016 na středovém pásu Hl. třídy a od té doby probíhá co dva roky pokaždé na jiném místě obvodu.

V Karviné už potřetí ocenilo vedení města na zámku Fryštát osobnosti ve zdravotnictví

17. května 2024 13:28 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Vedení Karviné se rozhodlo udělit Pamětní list Rady města Karviné osobnostem ve zdravotnictví. Vybráni byli ti, kteří svou práci dělají zodpovědně, s velkým nasazením a mimořádným rozsahem odborných aktivit.

V Porubě se uskutečnil mezinárodní turnaj mládeže v boxu Ostrava 2024

16. května 2024 21:48 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Porubě se uskutečnil mezinárodní turnaj mládeže v boxu Ostrava 24. Určen byl mládeži ve věku 11 až 18 let a zúčastnili se ho boxeři i z Německa a Skotska.

Porubské mateřské školy patřily zápisům dětí. Jejich kapacita je dostatečná

16. května 2024 20:53 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Porubské mateřské školy patřily zápisům dětí. Rodiče je mohli přihlásit do kterékoli školky v obvodu. Spádovou oblastí je totiž celá Poruba.

Mladí cyklisté z Ostravy se učili bezpečnému provozu a zasoutěžili si

16. května 2024 20:39 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Regionální zprávy POLAR

Se zásadami bezpečného chování v silničním provozu se každoročně seznamují žáci 3. až 5. tříd základních škol z Ostravy. Vyvrcholením dopravní výuky mladých cyklistů byla soutěž, která se konala na dopravním hřišti v Hrabůvce.

Kolekci historických vozidel obohatí tramvaj Tatra T3. Na její opravu věnuje Ostrava 5 milionů kč

16. května 2024 12:43 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostrava má po Praze největší sbírku historických vozidel městské hromadné dopravy. Většina z nich je ve perfektním stavu a stále jezdí. Nyní k ním přibude i tramvaj Tatra T3, která v Ostravě jezdila ještě před 30 roky.

Nenechávejte v autech nic cenného. Zloděj během pár dní vykradl 16 vozidel v Ostravě

16. května 2024 11:43 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Dnes máme dobrou zprávu pro majitele vozidel. Ostravským policistům se podařilo zadržet zloděje, který během pár dní vykradl 16 aut. Zároveň je to ale pro řidiče výstraha, aby nenechávali v autech nic cenného, protože právě viditelné věci pachatele přilákaly.

ZŠ Bohumínská poprvé navštívili žáci z polského Těšína, školy navázaly přeshraniční spolupráci

Žáci i učitelé Základní školy Bohumínská ve Slezské Ostravě a Szkoły Podstawowej nr 1 z polského Těšína se poprvé sešli, aby navázali přeshraniční spolupráci. Polské hosty čekalo v Ostravě tradiční přivítání chlebem se solí, ale i prohlídka školy, nebo přátelský zápas v basketbalu.

ZŠ Bulharská se zapojila do projektu Fajne školní bistro. Chtěla si obohatit jídelníček
Vydáno 23. února 2024 15:11, Ostrava-Poruba, Yvona Fajtová
Základní škola Bulharská v Ostravě-Porubě se zapojila do projektu Fajne školní bistro. Ten už 5 rokem pořádá ostravský magistrát, aby zvýšil kvalitu přípravy pokrmů a stravování v jídelnách mateřských a základních škol.

Na Základní školu Bulharská zavítal renomovaný šéfkuchař Michal Adam, aby kuchařkám tamní jídelny pomohl s moderní gastronomií. Zlepšit se chtěly v přípravě bezmasých pokrmů.

Kateřina Glovina, vedoucí jídelny: “Do fajneho školního bistra jsme se přihlásili, aby jsme trošku zviditelnili naši školní jídelnu a přáli jsme si, aby jsme připravovali nějaký netradiční bezmasý pokrm, protože máme zařazovat každý týden nějaké bezmasé jídlo a tím pádem, aby jsme měli pestřejší stravu, aby paní kuchařky trošku se dostaly jakoby do světa, protože je důležité, aby tady přišel někdo zvenku a naučily se zase něco nového.”
Michal Adam, šéfkuchař: “Vařilo se nám tady úplně skvěle. Vynikající kuchyň, klobouk dolů před kuchařkou, paní vedoucí, vše opravdu výborné, výborný personál, výborné zázemí, takže skvělé. My jsme na žádost dneska zařadili opět bezmasý pokrm tak jak je všeobecný tlak na snižování masa, takže máme kuskus trošku do indicka. Máme tam zázvor, římský kmín, kari, k tomu máme pečenou mrkev s černým sezamem a troškou citronové šťávy a troškou zázvoru.”

Jako dezert se podával rozebraný jablkový koláč. tedy tvaroh s mátou, jablky dušenými se skořicí a máslem, posypaný drobenkou a karamelizovanými ořechy. Ńechyběla ani krémová polévka z červené čočky sypaná dýňovými semínky.

anketa: žáci ZŠ Bulharská: “Třeba ten tvaroh to bylo fakt dobrý. Uznávám, že to se fakt povedlo.”
“Bylo to výborné, tu polévku jsem si dala ještě jednou.”
“Líbí se mi jak si vyhráli s těma chutěma, že třeba mrkev nechutná jako normální mrkev a je to mnohem více ochucené a baví mě to. Je to takový zábavný oběd celkově.”
Dagmar Kovářů, nutriční terapeutka: “Tady v Porubě jsou na tom dobře. Je tady snaha o zavádění nových potravin a probrali jsme taky případnou existenci salátových barů, pitný režim jsme zrevidovali.”

Školní jídelna vaří i na přání dětí. Nejčastěji chtějí řízky, smažené kuřecí stripsy, smažený sýr a špagety.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-poruba/11000041698/zs-bulharska-se-zapojila-do-projektu-fajne-skolni-bistro-chtela-si-obohatit-jidelnicek