Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Otýlie Tobolová

Górolski Święto w deszczu

9. srpna 2023 12:59 | Stonava | Otýlie Tobolová

Niedziela 76. Międzynarodowych Spotkań Folklorystycznych Górolski Święto w Jabłonkowie przejdzie do historii jako nieznośnie deszczowa. Prognozy na weekend były jednak jeszcze gorsze. Na szczęście, w piątek i sobotę nie trzeba było wyciągać parasola.

Trzynasta edycja Dolańskiego Grómu

2. srpna 2023 10:28 | Stonava | Otýlie Tobolová

Nie sprawdziła się na szczęście prognoza pogody i deszcz nie przeszkodził w zabawie uczestnikom tegorocznego festiwalu rockowego Dolański Gróm. Po raz trzynasty zorganizowało go PZKO Karwina-Frysztat, dodając kolejną nowość.

Nowa powieść Danuty Chlupowej

26. července 2023 10:00 | Stonava | Otýlie Tobolová

O dziennikarce Danucie Chlupowej można śmiało powiedzieć, że jest niezwykle płodną pisarką. Prawie co roku pojawia się jej nowa polska książka, do tego dochodzą jej tłumaczenia własnych książek na język czeski, aktywność w sieciach społecznościowych, udział w czeskich i polskich targach książek czy spotkania z czytelnikami. A czytelnicy ją uwielbiają.

Martin Chobot koncertował w Jazz Klubie

19. července 2023 16:00 | Stonava | Otýlie Tobolová

W Jazz Klubie odbył się koncert Martina Chobota. Koncert urządził jego teść, Tadeusz Farny, pochodzący z Grodziszcza, tam też pomysł koncertu zrodził się w czasie wystawy obrazów prezentowanych na tle muzyki z nowej płyty Martina Chobota.

Uczczono 85. rocznicę położenia kamienia węgielnego

12. července 2023 15:51 | Stonava | Otýlie Tobolová

Osiemdziesiąt pięć lat temu został wybudowany w Stonawie kościół ewangelicki. Z tej okazji odbyły się uroczystości rozpoczęte nabożeństwem w kościele. Zaproszenie stonawskiego pastora Lucjana Klimszy przyjęły również władze gminy a także ksiądz biskup Jan Wacławek.

Pożegnanie ze szkołą

5. července 2023 0:30 | Stonava | Otýlie Tobolová

Również w polskiej szkole w Stonawie-Hołkowicach rozdawano całoroczne świadectwa. Zanim tak się stało, uczniowie, pedagodzy i goście, wśród nich pani dyrektor szkoły, odbyli podróż w czasie. Przypominali sobie najciekawsze wydarzenia minionego roku szkolnego. Ten w nim ostatni dzień był szczególnie wyjątkowy dla pierwszaków.

Historia szkoły na Górzanach

28. června 2023 21:00 | Stonava | Otýlie Tobolová

Początki szkolnictwa w Stonawie sięgają do siedemnastego wieku i związane są z dzielnicą Górzany, tą, gdzie stoi szkoła jubilatka. O jej historii rozmawiam z Bohdanem Prymusem, znawcą historii regionu.

Festyn Macierzy Szkolnej 2023

21. června 2023 16:00 | Stonava | Otýlie Tobolová

Zanim uczniowie szkoły podstawowej w Holkovicach wyjechali w poniedziałek Zielonej szkoły, bawili się razem z rodzicami i młodszymi przyjaciółmi na festynie, najpierw w sali, a potem także w ogrodzie Domu PZKO.

Ania, Adam i Damián zostali przyjęci do gminy kościelnej

14. června 2023 15:00 | Stonava | Otýlie Tobolová

W kościele ewangelickim w Stonawie odbyła się uroczystość konfirmacji. Zgodnie z tradycją ksiądz i członkowie zboru udali się do drzwi kościoła; tam czekali na nich konfirmanci Ania, Adam i Damian oraz ich rodzice i chrzestni.

Wycieczka edukacyjna na Opolszczyznę

7. června 2023 14:22 | Stonava | Otýlie Tobolová

Dzieci polskiej szkoły na codzień pobierają naukę w budynku w dzielnicy Hołkowice. Dzięki współpracy kraju morawsko-śląskiego i województwa opolskiego doszło do urozmaicenia ich zajęć szkolnych. To zasługa Wojciecha Febra, który jest członkiem wojewódzkiej komisji współpracy zagranicznej i transgranicznej.

Komerční sdělení více

Svátek jógy a tance skončil, euforie trvá. Přidejte se k instruktorům jógy!

Dubnový YOGA & DANCE Spring Festival si nezadal s podobnými svátky evropského formátu. Energické, pozitivní a přátelské setkání milovníků pohybu a vzájemné inspirace přilákalo do ostravské Dolní oblasti Vítkovic přes stovky účastníků. „Každým rokem lepší a lepší. Už to tak vypadá, že se tento festival řadí mezi nejlepší v ČR, ne-li úplně nejlepší,“ napsala na sítě nadšená Andrea.

Janáčkova Liška Bystrouška po 30 letech opět v Ostravě

Sedmá opera hukvaldského rodáka Leoše Janáčka Příhody lišky Bystroušky se divákům ostravské opery představí už v sedmé inscenaci, po sto letech od její světové premiéry a 30 let od posledního ostravského uvedení. A protože opera přímo vybízí rozsáhlými plochami symfonické hudby a příběhem propojujícím svět zvířat a lidí k fantasknímu pohybovému ztvárnění, oslovilo NDM k režijní spolupráci choreografa a režiséra Itzika Galiliho. Premiéra bude 6. června.


Desátý ročník sympozia v Galerijní ulici v Jistebníku přinese hned několik novinek

Ve dnech 10. až 16. června se v Jistebníku uskuteční 10. ročník mezinárodního sochařského a malířského sympozia. Zúčastní se ho přední tuzemští a slovenští výtvarníci, s nimiž bude možné se potkat nejen v jistebnické Galerijní ulici, ale také v ARTcaffè, kde budou tvořit i diskutovat s příchozími. V Galerii u foťáka bude možné zhlédnout výstavu Figurama.

Huisman Czech Republic se podílí na výrobě jeřábů pro největší evopský přístav v Rotterdamu

Společnost Huisman, světový lídr ve vývoji a výrobě těžkých konstrukcí, vstupuje na trh přístavní logistiky a pro Hutchison Ports ECT Rotterdam, jednoho z předních provozovatelů kontejnerových terminálů v Evropě, dodá řadu automatických stohovacích jeřábů (Automated Stacking Cranes). Jeřáby, které musí zvládnout 4 miliony cyklů za 30 let, budou sloužit k efektivní manipulaci s lodními kontejnery v přístavu. Ve výrobním závodu Huisman Czech Republic ve Sviadnově budou mít na starosti například všechny svařovací práce.

Festival malých i velkých vynálezců a inovací Maker Faire již podruhé v Ostravě.

Světová přehlídka kreativity Maker Faire zavítá v sobotu 1. června do Ostravy. Druhý ročník se letos opět koná za finanční podpory statutárního města Ostrava a Moravskoslezského kraje v industriálních prostorách Trojhalí Karolina. Na ostravském Maker Faire se představí přes 60 makerů z kraje i celé České republiky, VŠB - TUO zóna a připraven bude také kovářský workshop, workshopy 3D tisku, pájení nebo výroby vodních raketek. Vstupenky za zvýhodněnou cenu lze zakoupit na Goout.net.

Společnost E.ON otevřela v Ostravě modernizovanou pobočku. Zákazníci ji najdou v Nové Karolině

Vyřídit snadno vše, co se týká energií, ze svého mobilu nebo tabletu online je v posledních letech pro zákazníky E.ON čím dál větší samozřejmost. Online nástroje v současnosti využívá více než 65 % klientů společnosti. I přes jasný trend používání digitální obsluhy existují momenty, kdy klienti preferují osobní kontakt, což dokazují i data obsluhy na zákaznické lince a v poradenských centrech. Jen vloni využili klienti E.ONu osobní kontakt u téměř 580 000 požadavků.

Poprvé v České republice budou akrobaté létat na horkovzdušném balónu!

V rámci festivalu CIRKULUM proběhne světová premiéra velkolepé podívané s názvem Létající Citadela. Vůbec poprvé v historii České republiky budou akrobaté létat na horkovzdušném balónu! Tento mezinárodní projekt má plánované dvě premiéry – první ve čtvrtek 6. 6. a druhou 7. 6. při západu slunce ve valech Slezskoostravského hradu.

Více