Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Yvona Fajtová

Obchvat Komárova má pravomocné územní rozhodnutí. Klíčová stavba by měla být dokončena v roce 2029

30. dubna 2024 7:28 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Jižní obchvat Komárova už má pravomocné územní rozhodnutí. Tato dopravní stavba je klíčová nejen pro Opavu, ale zejména pro západní část Moravskoslezského kraje.

31. ročník Velké ceny Ostravy v plavání

Krytý bazén v Ostravě-Porubě opět patřil Velké ceně Ostravy v plavání. Letos se uskutečnil už 31. ročník. Jeho historie sahá do roku 1967, kdy začínal Velkou cenou Vítkovic.

Mendelovo gymnázium v Opavě pokřtilo nový almanach, který vznikl ke 140. výročí jeho vzniku

27. dubna 2024 13:49 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Mendelovo gymnázium v Opavě slavnostně pokřtilo novou publikaci. Almanach 140, který vznikl ke 140. výročí vzniku prvního českého gymnázia na Opavsku.

SDO uvede světovou premiéru redukované verze opery Leoše Janáčka Káťa Kabanová

27. dubna 2024 13:39 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Slezské divadlo v Opavě už tuto neděli 28. dubna uvede premiéru opery Leoše Janáčka KÁŤA KABANOVÁ. Půjde o světovou premiéru nové redukované verze pro orchestr, kterou vydalo Universal Edition.

V Bredě objevili historické schodiště. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let

27. dubna 2024 13:30 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Bývalý obchodní dům Breda ukrýval historické schodiště. Objeveno byla náhodně při jeho kompletní rekonstrukci, která právě probíhá. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení

26. dubna 2024 22:44 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupili žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

Vedení porubské radnice už po 20. ocenilo výjimečné pedagogy mateřských a základních škol

26. dubna 2024 22:29 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Porubě si váží práci učitelů a každý rok oceňují ty nejlepší. A to zejména za jejich kreativitu, tvůrčí a inovativní přístup a další mimořádné aktivity.

Bývalý OD Breda ukrýval tajemství. 100 let staré historické schodiště

26. dubna 2024 10:19 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Bývalý obchodní dům Breda ukrýval historické schodiště. Objeveno byla náhodně při jeho kompletní rekonstrukci, která právě probíhá. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let.

Kvalitnější přípravu na mistrovská utkání zajišťují fotbalovému klubu 1. FC Poruba nová trávníková hřiště

25. dubna 2024 22:52 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

1. FC Poruba má kvalitnější zázemí. Ve Sportovním areálu Poruba klubu zprovoznil další dvě trávníková hřiště, která jsou ideální pro starší kategorie. Dosud tady měli jen hřiště s umělou trávou.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

Komerční sdělení více

Podcast FNO: Vést aktivní život se dá i s diagnózou roztroušená skleróza

S onemocněním, které postihuje centrální nervovou soustavu, se dá aktivně žít, tvrdí MUDr. Pavel Hradílek, Ph.D., vedoucí lékař RS centra Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. Nemoc je sice nevyléčitelná, ale díky moderní léčbě mohou s touto diagnózou například ženy i otěhotnět a kojit. A co je nejdůležitější, veškerá léčba je dostupná hned po potvrzení nemoci.

Kvalita vody přehledně díky interaktivní mapě

Zákazníci SmVaK Ostrava získali nový nástroj, jak v přehledné a uživatelsky komfortní podobě sledovat informace o kvalitě vody v místě jejich bydliště, nebo v lokalitě, která je pro ně v tomto ohledu důležitá. Přehledná mapa zahrnuje celou oblast působnosti nejvýznamnější vodárenské společnosti v Moravskoslezském kraji, postupně v ní budou přibývat data pro další odběrná místa tak, jak v nich budou laboratorně analyzovány další vzorky z vodovodní sítě.

OSTROJ dodá dopravníkový systém pro Model Obaly. K prototypování využil virtuální realitu

Opavský OSTROJ získal rozsáhlou zakázku na dodávku komplexního dopravníkového systému pro automatizaci výroby ve společnosti Model Obaly a.s. S pomocí simulačního programu a virtuální reality navrhl OSTROJ řešení, které pomáhá vykrýt dočasné přetížení mezi výrobní a balicí části linky tak, aby byla zajištěna plynulost celého výrobního procesu. Zakázka, která bude realizována v rekordním čase, má hodnotu bezmála 1 milion eur.


Svátek jógy a tance skončil, euforie trvá. Přidejte se k instruktorům jógy!

Dubnový YOGA & DANCE Spring Festival si nezadal s podobnými svátky evropského formátu. Energické, pozitivní a přátelské setkání milovníků pohybu a vzájemné inspirace přilákalo do ostravské Dolní oblasti Vítkovic přes stovky účastníků. „Každým rokem lepší a lepší. Už to tak vypadá, že se tento festival řadí mezi nejlepší v ČR, ne-li úplně nejlepší,“ napsala na sítě nadšená Andrea.

Janáčkova Liška Bystrouška po 30 letech opět v Ostravě

Sedmá opera hukvaldského rodáka Leoše Janáčka Příhody lišky Bystroušky se divákům ostravské opery představí už v sedmé inscenaci, po sto letech od její světové premiéry a 30 let od posledního ostravského uvedení. A protože opera přímo vybízí rozsáhlými plochami symfonické hudby a příběhem propojujícím svět zvířat a lidí k fantasknímu pohybovému ztvárnění, oslovilo NDM k režijní spolupráci choreografa a režiséra Itzika Galiliho. Premiéra bude 6. června.

Desátý ročník sympozia v Galerijní ulici v Jistebníku přinese hned několik novinek

Ve dnech 10. až 16. června se v Jistebníku uskuteční 10. ročník mezinárodního sochařského a malířského sympozia. Zúčastní se ho přední tuzemští a slovenští výtvarníci, s nimiž bude možné se potkat nejen v jistebnické Galerijní ulici, ale také v ARTcaffè, kde budou tvořit i diskutovat s příchozími. V Galerii u foťáka bude možné zhlédnout výstavu Figurama.

Huisman Czech Republic se podílí na výrobě jeřábů pro největší evopský přístav v Rotterdamu

Společnost Huisman, světový lídr ve vývoji a výrobě těžkých konstrukcí, vstupuje na trh přístavní logistiky a pro Hutchison Ports ECT Rotterdam, jednoho z předních provozovatelů kontejnerových terminálů v Evropě, dodá řadu automatických stohovacích jeřábů (Automated Stacking Cranes). Jeřáby, které musí zvládnout 4 miliony cyklů za 30 let, budou sloužit k efektivní manipulaci s lodními kontejnery v přístavu. Ve výrobním závodu Huisman Czech Republic ve Sviadnově budou mít na starosti například všechny svařovací práce.

Více