Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Krizový štáb orlovské radnice přijal kvůli koronaviru opatření

Orlová |

V pátek dopoledne zasedal na radnici krizový štáb, aby vyhodnotil veškerá přijatá opatření vlády, která mají pomoci zabránit šíření koronaviru.

Během celého týdne vláda upřesňuje a zpřísňuje preventivní opatření, která by měla zmírnit šíření koronaviru. To samozřejmě dopadá na všechny obyvatele. Proto i krizový štáb na radnici se musí vážností situace intenzivně zabývat. 

“Krizový štáb rozhodl, že od 16. 3. 2020 dojde k uzavření mateřských škol na území města. To stejné doporučujeme i pověřeným obcím. To znamená Doubravě a Petřvaldu. Následně žádáme občany města, aby pokud se vrací z oblasti s vysokým rizikem přenosu nákazy, tak aby se ihned hlásili svému ošetřujícímu lékaři a hlavně šli do karantény. Potom jsou to další žádosti, aby omezili návštěvu míst s vyšší koncentrací lidí. To jsou úřady, obchody, restaurace. Prostě pokud nemusí, tak ať tam nejdou,” řekl starosta Orlové Miroslav Chlubna (NEZ+Změna pro lidi) a dále dodal:

“Žádáme taktéž, aby lidé necestovali mimo hranice Česka, a to včetně tradičních nákupů na tržnicích, nákupů na burzách a obchodech v Polsku. Pořád se na to nějak zapomíná a taky Polsko má dneska problém, co se týče právě výskytu koronaviru. Žádáme, aby respektovali všechna doporučení Bezpečnostní rady České republiky, Moravskoslezského kraje, města Orlová, ale taktéž, aby respektovali to, co jim říkají lidé z integrovaného záchranného systému, strážníci městské policie, Policie ČR, dobrovolní hasiči, protože ti všichni budou využíváni k nějakému systému, aby to fungovalo. Také teď, aby respektovali rozhodnutí lékařů, sester. Žádáme, aby k vzniklé situaci přistoupili zodpovědně, nepanikařili a chránili sebe i své okolí."

Pokud se lidé ocitnou v karanténě a nebude se mít kdo o ně postarat. Pomůže obec? 

“I tohleto jsme řešili na krizovém štábu. Samozřejmě chceme pomoci. To znamená, že v této chvíli mohou využít občané standardní linku 156 na městskou policii, kde se jim budou snažit poradit, pomoci. Máme ale problém, protože nikdo s touto situaci nepočítal a nemáme dostatek ochranných pomůcek jako jsou respirátory, roušky, brýle, obleky. To znamená, že žádáme kraj, aby nám pomohl tyto věci zajisti, protože on je má dostat od státu. V tomto případě budeme i distribuovat jídlo, nákupy a tak dále pro ty lidi v karanténě, ale do té chvíle dokud to nebudeme mít, nebudu posílat lidi k těmto rizikovým pacientům.

Kde ještě vidíte, že by mohl nastat problém?

“Krizový štáb nastínil několik takových problematických míst. Nařídil příslušným vedoucím řešení problémů. Třeba jedním z nich je svoz odpadu. Žádáme pana ředitele SMO, aby připravil krizový scénář fungování služeb při přijetí dalších opatření. Aby měli něco v šuplíku nachystáno. Následně tak stejně takový podobný úkol dostal tajemník úřadu, aby nebylo výrazné omezení služeb pro občany. To znamená tak, aby chod úřadu byl zabezpečený, pokud to nebude vládou nařízenou jinak.

Jelikož budou uzavřena všechna školská zařízení, město zváží pomoc s hlídáním dětí.

“Zabýváme se touto možností, ale ne jenom pro zaměstnance úřadu, ale i zaměstnance městské policie, IZS i dobrovolných hasičů, aby bylo o jejich děti do 10 let postaráno a mohli se věnovat tomu, že budou pomáhat těm lidem v nouzi a nebo zabezpečovat chod města. Ale v této chvíli je to opravdu ještě v zárodku, ale je ta myšlenka, že by se tohle udělalo,” dodal starosta Miroslav Chlubna (NEZ+Změna pro lidi).

Nahlásit chybu


K tématu

Orlová odhalila zrekonstruovaný památník padlým za Těšínsko

26. ledna 2024 17:21 | Orlová | Jiří Cileček

U zrekonstruovaného památníku padlým za Těšínsko na hřbitově v Orlové-Městě se s úctou vzpomínalo na civilní i vojenské oběti československo-polského sporu o Těšínsko, který koncem ledna roku 1919 vyústil ve vojenské střetnutí nazývané Sedmidenní válkou. U příležitosti 105. výročí ukončení válečného sporu proběhlo slavnostní odhalení památníku.

K zubaři pošle školáky i Orlová, rodiče přihlásili do projektu na 300 dětí

18. června 2023 11:11 | Orlová | Jiří Cileček

Zubařské prohlídky v rámci nového projektu Školáci k zubaři, zajistila pro své žáky také Orlová. V průběhu tří dnů vyjede do Ostravy autobusy na 300 školáků. Do projektu se už zapojily obce Doubrava, Stonava a Dětmarovice.

Zloděj sladkostí namířil na ostrahu pistoli, aby se mu podařilo utéct

7. září 2023 18:49 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Koncem srpna v jedné orlovské prodejně vzal muž z regálu sladkosti v hodnotě zhruba 200 korun, ukryl pod oblečením a prošel bez zaplacení kolem pokladny. Jeho jednání neuniklo pracovníkům ostrahy. Vyzvali ho, aby s nimi odešel mimo veřejný prostor provozovny a tam jim nezaplacené zboží vydal, což muž učinil. Ovšem, když mu sdělili, že má počkat na příjezd policie, měl vytáhnout krátkou střelnou zbraň a pod pohrůžkou újmy na zdraví si vymoci odchod z prodejny.


Požár čapího hnízda v Albrechtičkách nepřežila čtyři mláďata

Včera 19:48 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Čtyři jednotky hasičů se v neděli odpoledne zapojily do likvidace požáru čapího hnízda na sloupu vysokého napětí v Albrechtičkách na Novojičínsku. Požár bohužel nepřežila čtyři mláďata.

Z Barcelony šli i pro handicapovanou Natálku pěšky 2 350 kilometrů

Dva kamarádi z Nového Jičína, kteří se rozhodli překonat sami sebe, vyrazili pěšky z Barcelony zpět domů. Teď už jsou v cíli. 2 350 kilometrů za 75 dní zdolali i pro handicapovanou Natálku.

Cyklista se těžce zranil po pádu v Bikeparku Kopřivná

Včera 18:55 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Záchranáři spolu s horskou službou zasahovali u vážně zraněného cyklisty na Bruntálsku. Po těžkém pádu v Bikeparku Kopřivná byl několik minut v bezvědomí. Do nemocnice ho transportoval vrtulník.

Janovičtí si užili Den obce, hosty byli Kristína a Buty

Ve sportovním areálu v Janovicích se 1. června konal Den obce. Program byl sestaven pro všechny věkové kategorie. Na podiu vystoupili místní školáci, folklorní soubor i pozvaní hosté.

Na Den dětí se v Těrlicku konaly letní sportovní hry

Na hřišti v centru Těrlicka a v jeho okolí se konaly další letní sportovní hry. Spojené byly i se Dnem dětí.

Na Myslíku pořádali tradiční odpoledne pro děti

Den dětí patřil na Myslíku už tradičně zábavě pro celé rodiny. Nechyběly soutěže a malé i velké potěšila dakarská tatra.

Na florbalový turnaj v Hlučíně přijely týmy z Polska i Slovenska

Odborné učiliště a Praktická škola v Hlučíně pořádala florbalový turnaj. Mezinárodní podnik byl primárně určen pro žáky středních škol zařazených do speciálního vzdělávání.

V Karviné otevřeli nové dopravní hřiště, sloužit bude školám i veřejnosti

1. června 2024 12:16 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Nové dětské dopravní hřiště bylo slavnostně otevřeno. Děti tady najdou vše, co potřebují k získání praktických dovedností a znalostí týkající se bezpečnosti v silničním provozu. V reportáži se dozvíte podrobnosti k jeho užívání veřejností.

Městská policie ocenila své nejlepší a věrné pracovníky za rok 2023

Městská policie ocenila své pracovníky za věrnou službu, tedy ty, kteří v uniformě se znakem Nového Jičína strávili 20, 25 a 30 let. Současně vyhlásila nejlepší zaměstnance za rok 2023.

V Ostravě-Porubě vykvete 14 květinových luk. Novinkou jsou louky na Hl. třídě a u Oblouku

31. května 2024 15:22 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Porubě začal výsev květinových luk. První z nich Poruba vysela už v roce 2021 na Francouzské ulici a okamžitě se stala fenoménem. Od té doby jich každým rokem přibývá.

Aktuálně z Karviné: Přijetí úspěšných házenkářů na radnici

1. června 2024 20:12 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Úspěšné házenkáře přijalo vedení města pár dní po získání vítězném utkání.

Nemocnice Karviná-Ráj uspořádala pro budoucí rodiče Den rodiny

1. června 2024 11:43 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Teď vás vezmeme na návštěvu do rájecké nemocnice, která pro budoucí rodiče uspořádala Den rodiny. Na jednom místě se dozvěděli vše, co je zajímalo.

V Karviné děti dostaly nové dopravní hřiště jako dárek ke Dni dětí

31. května 2024 16:16 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Karviná obdarovala nejmenší obyvatele města dárkem ke Dni dětí, dostaly k užívání nové dopravní hřiště. Najdou tady vše, co potřebují k získání praktických dovedností týkající se bezpečnosti v silničním provozu.

MP v Havířově uspořádala pro děti Den otevřených dveří, připojily se ostatní složky IZS

31. května 2024 14:20 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Městská policie v Havířově ve spolupráci s profesionálními hasiči a státní policií připravila ke Dni dětí tradiční Den otevřených dveří. Ten však trval po celé tři dny, během kterého areál navštívilo přes tisíc dětí.

Výstavba bytových jednotek pro seniory v Horní Suché značně pokročila

31. května 2024 10:54 | Horní Suchá | Bára Kelnerová | Miniexpres Horní Suché

Radnice v Horní Suché staví pro seniory tři rodinné domy, ve kterých bude dvanáct bezbariérových bytových jednotek. Projekt počítá s příjezdovou cestou, s místy pro parkování i s malými zahrádkami.

Festival ZUŠ Open se konal přímo v ulicích Havířova, o prezentaci se postarala ZUŠ B. Martinů

31. května 2024 10:44 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Základní umělecká škola Bohuslava Martinů v Havířově se opět zapojila do celorepublikového festivalu ZUŠ Open. Poprvé se žáci prezentovali přímo v ulicích města.

Krizový štáb orlovské radnice přijal kvůli koronaviru opatření
Vydáno 15. března 2020 10:16, Orlová, Bára Kelnerová
V pátek dopoledne zasedal na radnici krizový štáb, aby vyhodnotil veškerá přijatá opatření vlády, která mají pomoci zabránit šíření koronaviru.

Během celého týdne vláda upřesňuje a zpřísňuje preventivní opatření, která by měla zmírnit šíření koronaviru. To samozřejmě dopadá na všechny obyvatele. Proto i krizový štáb na radnici se musí vážností situace intenzivně zabývat. 

“Krizový štáb rozhodl, že od 16. 3. 2020 dojde k uzavření mateřských škol na území města. To stejné doporučujeme i pověřeným obcím. To znamená Doubravě a Petřvaldu. Následně žádáme občany města, aby pokud se vrací z oblasti s vysokým rizikem přenosu nákazy, tak aby se ihned hlásili svému ošetřujícímu lékaři a hlavně šli do karantény. Potom jsou to další žádosti, aby omezili návštěvu míst s vyšší koncentrací lidí. To jsou úřady, obchody, restaurace. Prostě pokud nemusí, tak ať tam nejdou,” řekl starosta Orlové Miroslav Chlubna (NEZ+Změna pro lidi) a dále dodal:

“Žádáme taktéž, aby lidé necestovali mimo hranice Česka, a to včetně tradičních nákupů na tržnicích, nákupů na burzách a obchodech v Polsku. Pořád se na to nějak zapomíná a taky Polsko má dneska problém, co se týče právě výskytu koronaviru. Žádáme, aby respektovali všechna doporučení Bezpečnostní rady České republiky, Moravskoslezského kraje, města Orlová, ale taktéž, aby respektovali to, co jim říkají lidé z integrovaného záchranného systému, strážníci městské policie, Policie ČR, dobrovolní hasiči, protože ti všichni budou využíváni k nějakému systému, aby to fungovalo. Také teď, aby respektovali rozhodnutí lékařů, sester. Žádáme, aby k vzniklé situaci přistoupili zodpovědně, nepanikařili a chránili sebe i své okolí."

Pokud se lidé ocitnou v karanténě a nebude se mít kdo o ně postarat. Pomůže obec? 

“I tohleto jsme řešili na krizovém štábu. Samozřejmě chceme pomoci. To znamená, že v této chvíli mohou využít občané standardní linku 156 na městskou policii, kde se jim budou snažit poradit, pomoci. Máme ale problém, protože nikdo s touto situaci nepočítal a nemáme dostatek ochranných pomůcek jako jsou respirátory, roušky, brýle, obleky. To znamená, že žádáme kraj, aby nám pomohl tyto věci zajisti, protože on je má dostat od státu. V tomto případě budeme i distribuovat jídlo, nákupy a tak dále pro ty lidi v karanténě, ale do té chvíle dokud to nebudeme mít, nebudu posílat lidi k těmto rizikovým pacientům.

Kde ještě vidíte, že by mohl nastat problém?

“Krizový štáb nastínil několik takových problematických míst. Nařídil příslušným vedoucím řešení problémů. Třeba jedním z nich je svoz odpadu. Žádáme pana ředitele SMO, aby připravil krizový scénář fungování služeb při přijetí dalších opatření. Aby měli něco v šuplíku nachystáno. Následně tak stejně takový podobný úkol dostal tajemník úřadu, aby nebylo výrazné omezení služeb pro občany. To znamená tak, aby chod úřadu byl zabezpečený, pokud to nebude vládou nařízenou jinak.

Jelikož budou uzavřena všechna školská zařízení, město zváží pomoc s hlídáním dětí.

“Zabýváme se touto možností, ale ne jenom pro zaměstnance úřadu, ale i zaměstnance městské policie, IZS i dobrovolných hasičů, aby bylo o jejich děti do 10 let postaráno a mohli se věnovat tomu, že budou pomáhat těm lidem v nouzi a nebo zabezpečovat chod města. Ale v této chvíli je to opravdu ještě v zárodku, ale je ta myšlenka, že by se tohle udělalo,” dodal starosta Miroslav Chlubna (NEZ+Změna pro lidi).

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/orlova/11000019493/krizovy-stab-orlovske-radnice-prijal-kvuli-koronaviru-opatreni